Українських активістів Олега Сенцова і Олександра Кольченка відправили у кліматично суворі регіони Росії

sencov-kolchenko

Адвокат засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова заявив, що його підзахисного і українського активіста Олександра Кольченка відправили відбувати покарання у кліматично суворі й віддалені регіони Росії, щоб ускладнити роботу їхнього захисту.

Але, як сказав адвокат Дмитро Дінзе, на нових місцях їхнього перебування до цього будуть залучатися додаткові адвокати, щоб контролювати умови їхнього утримання в колоніях.

Крім того, додав Дінзе, захист Сенцова і Кольченка готує касаційну скаргу на вирок українцям, а також пакет документів для уповноваженого з прав людини в Росії, щоб вона теж підтримала цю скаргу.

Дінзе додав, що наразі не зрозуміло, чи буде українська сторона вживати якихсь заходів дипломатичного та юридичного характеру, щоб Сенцова і Кольченка обміняти на якихсь осіб, що перебувають на території України.

Днями стало відомо, що українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка в Росії етапували зі слідчого ізолятора в Ростові-на-Дону – за цією інформацією, Сенцова мають відправити до Іркутської області, де він відбуватиме покарання, Кольченка – до Челябінської області.

Олег Сенцов і Олександр Кольченко були засуджені в Росії Північно-Кавказьким військовим окружним судом на 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їм були висунені звинувачення в підготовці підриву пам’ятника Леніну в Сімферополі, а також у підпалі офісів «Російської громади Криму» і партії «Єдина Росія» в окупованому Криму. Обидва українці визнані російським правозахисним рухом «Меморіал» політв’язнями.

Іще один фігурант справи Геннадій Афанасьєв, засуджений на сім років позбавлення волі і відправлений до колонії в Сиктивкарі в Республіці Комі, намагається в судовому порядку оскаржити відправку його так далеко від дому. У п’ятницю, 12 лютого, скаргу Афанасьєва має розглянути Сиктивкарський міський суд. Напередодні цього слухання Афанасьєву оголосили в колонії десять дисциплінарних стягнень, що означає, що його можуть помістити у штрафний ізолятор.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: