Обов’язковий техогляд для приватних автомобілів можливо відкладуть на кілька років

техогляд

Повернення в Україну обов’язкового техогляду для приватних транспортних засобів хочуть відкласти на кілька років.

Обов’язкову перевірку технічного стану приватних легкових автомобілів і причепів планують проводити в Україні з 2019 року, а мотоциклетної техніки – з 2022 року. При цьому вже в 2015 році хочуть проводити техогляд вантажних автомобілів і причепів міжнародного класу, а автобусів міжнародного класу – з 2017 року. Такий графік передбачений проектом урядового закону «Про приведення законодавства України у сфері автотранспорту відповідно до актів ЄС», текст якого розміщено на офіційному інтернет сайті Міністерстві інфраструктури України.

Крім того, проектом передбачено введення нової системи перевірки придатності транспорту, зокрема, вводиться відповідальність СТО за проведений техогляд. Заплановано, що першу технічну перевірку нові автомобілі будуть проходити через 4-5 років, а в період заводської гарантії техобслуговування і ремонт можна виконувати в будь-якому центрі ремонту відповідно до вимог виробника. Автори законопроекту також пропонують з 2020 року впровадити європейську систему придорожньої перевірки придатності до експлуатації комерційних ТЗ. При цьому після перевірки водій отримуватиме звіт, з яким авто не підлягає перевірці протягом 3 місяців.

Разом з тим, це не єдині нововведення урядового законопроекту. Як пояснюють у Міністерстві інфраструктури, даним документом пропонується імплементувати норми 14-ти актів законодавства ЄС: 9 про асоціацію та 5 – системно з ними пов’язаних, які регулюють такі питання, як допуск до ринку перевезень, організація громадських перевезень, робочий час і час відпочинку водіїв , підтримки рівня професійної компетентності водіїв, застосування обмежувачів швидкості.

Введення вищезазначених термінів проведення обов’язкового техогляду, напевно, порадує численних вітчизняних власників приватних транспортних засобів. Адже раніше планувалося, що цей термін настане набагато раніше – з 2017 року.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: