Уряд України перегляне пороги вартості для безмитного ввезення товарів для фізичних осіб

мито

Уряд має намір переглянути пороги вартості для безмитного ввезення товарів авіаційним та автомобільним транспортом для фізичних осіб. Через три роки після набрання чинності Угоди про асоціацію з Євросоюзом обсяг пільги може скоротитися з 1 тис. євро до 430 євро і з 500 євро до 300 євро відповідно.

Крім того, планується ввести тимчасові обмеження на ввезення підакцизних товарів та продуктів харчування, а також заборону на пересилання міжнародними поштовими та експрес-відправленнями парфумерії. Експерти відзначають, що запропоновані норми проблему з нелегальним ввезенням не вирішать, але новий виток корупції спровокують.

На засіданні у вівторок, 13 жовтня, Кабінет міністрів затвердив зміни до Митного і Податкового кодексів, розроблені Мінфіном. Документ передбачає приведення норм українського законодавства до європейських вимог у рамках плану імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

Через три роки після того, як УА вступить в силу (поки ця дата точно невідома, так як не завершена ратифікація документа низкою країн), уряд пропонує різко знизити порогову вартість безподаткового ввезення товарів фізособами (без мита і ПДВ). Якщо зараз у ручній поклажі або багажі громадяни безмитно можуть ввезти на митну територію України товару на суму 1 тис. євро через пункти пропуску, відкриті для авіасполучення, і 500 євро – для автомобілів, то в перспективі обсяг може скласти 430 євро та 300 євро відповідно.

Обмеження по вазі залишаться колишніми – 50 кг. А поріг в 430 євро буде поширюватися і на морський транспорт.

Порогові обмеження частково використовуються неблагонадійними підприємцями для ввезення торгових партій без сплати податків, зазначив Денис Шендрик. Зниження порогу частково вирішить проблему, але, в той же час, “вдарить” по громадянам, які повертаються з Європи і везуть подарунки.

“Не таке це питання, за яке зараз варто братися, – впевнений Андрій Богомолов. – Якщо б у нас в країні була реалізована в повному обсязі антикорупційна політика, тоді й це питання було на порядку денному. А так для тих, хто краде велосипед, – відповідальність, а хто краде вагонами, – заохочення”.

Він також заявив, що немає необхідності пропонувати норми, які в підсумку працювати не будуть: законодавство буде порушуватися лише шляхом зняття бирки з товару. І корупцію на кордоні такі зміни тільки збільшать.

“Той, хто поставив на потік цю схему, той не відмовиться від неї і буде свої питання вирішувати через митників. А проблеми будуть у звичайних пасажирів, яких будуть заганяти “в телевізор” і просити довести звідки і навіщо везеш сорочку, труси або куртку”, – обурився Борис Магаричев.

Втім, експерти визнають наявність проблеми на пунктах пропуску автомобільного сполучення. Там збудований бізнес по нелегальному переміщенню товару через кордон.

“Від дій так званих “бусиків” страждає легальний бізнес, – розповів наш співрозмовник, пов’язаний з митним справою. – Візьмемо, наприклад, підгузники. В магазині працює 10 осіб, зараз вони можуть провезти без сплати податків підгузників на 5 тис. євро, і так регулярно. Але поріг на літаки, звичайно, даремно пропонують знизити – товарні партії літаками не возять”.

Крім того, уряд пропонує ввести обмеження на ввезення громадянами алкогольних напоїв, тютюнових виробів і продуктів харчування. Переміщення таких товарів буде можливо не частіше одного разу протягом 24 годин з моменту попереднього виїзду.

“По ідеї, добре, що будуть додаткові обмеження, щоб люди по кілька ходок в день не робили”, – зазначив представник компанії з виробництва сигарет.

За новими правилами одна людина без декларування зможе провезти 200 сигарет, або 50 сигар, або 100 сигарил (зараз їх у кодексі немає), а також 16 л пива (зараз – 5 л), 4 л ігристого вина, 2 л алкогольних напоїв з вмістом спирту не більше 22% (цього в кодексі немає) і 1 л міцного алкоголю. Сума безмитного ввезення продуктів харчування залишиться незмінною – 200 євро.

Крім того, уряд планує ввести заборону на пересилання міжнародними поштовими та експрес-відправленнями парфумів і туалетної води. Зараз під таку заборону підпадають тільки підакцизні товари. В цілому ж вартісне обмеження на безмитну пересилку поштою та експрес-відправленнями складає 150 євро.

“Я б ще детально списки по запчастинах прописав і побутовій техніці, – заявив Олег Назаренко. – Фура максимально близько до кордону підходить, спеціально навчені люди перевантажують товар в мікроавтобуси і завозять в Україну як товар для власних потреб. За 5-10 ходок в день роблять”.

Уряд вирішив ввести в законодавство нове поняття – “особиста власність”. Під цю категорію будуть потрапляти особисті речі, домашній текстиль, меблі та обладнання, переносні інструменти, домашні тварини, будинки на колесах, транспортні засоби. Зараз у Митному кодексі є лише поняття “особисті речі”. Цей перелік особистої власності, впевнений Олег Назаренко, має бути прописано в кодексі, або окремо затверджений постановою Кабміну.

“Конкретно повинно бути прописано, що особисто можна провезти не більше одного найменування товару в кількості однієї одиниці. А то вийде, що для особистих цілей раптом буде потрібно два ящика запчастин або 100 шестерінок”, – додав він.

Змінами в законодавство також запропоновано збільшення періоду (з 6 до 12 місяців), протягом якого товари, у зв’язку з переселенням на ПМП в Україну, ввозяться без оподаткування митними платежами. Мова йде про транспортні засоби (одна одиниця на кожного громадянина, який досяг 18-річного віку), за умови документального підтвердження права на постійне проживання в Україні; домашніх тварин в кількості не більше трьох ссавців, шести птахів і 20 акваріумних риб; переносних інструментів для прикладних і загальноосвітніх наук.

“Не хочу кричати “зрада”, але схема ввезення автомобілів під ПМП може воскреснути з повною силою, – висловив побоювання Назаренко. – Схема для ввезення стане простіше – півроку легше почекати, ніж рік”.

Урядовим законопроектом також передбачається скорочення низки податкових пільг. Зокрема, під обкладання митом може потрапити обладнання, яке працює на відновлюваних джерелах енергії, енергозберігаючі установки, матеріали, сировина для виробництва альтернативних видів палива. Цього всього немає в регламентах ЄС, тому вони можуть бути виключені з переліку пільгових. А, крім того, відзначили в Мінфіні, схеми по енергообладнанню і так в Україні не працювали.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: