На показі фільму про Сенцова у Празі закликали посилити тиск для звільнення українця

Про необхідність громадського і політичного тиску на президента Росії Володимира Путіна для звільнення українського режисера Олега Сенцова з російської колонії, а також до ширшого міжнародного розголосу справи закликали на показі фільму про Сенцова у Празі.

​«Кожен із нас має своє середовище, має друзів, родину, знайомих, яким він може розповісти про цю справу, особисто і через соціальні мережі, виборець може звернутися до свого представника. Ми маємо з ними працювати, їм набридати і вимагати від них того, що ми вважаємо за потрібне. А потрібно заступитися за людину, яку посадили в тюрму за те, чого він не робив і навіть не мав наміру зробити. Це є несправедливо і головне – не мовчати!» – заявила чеська публіцистка і колишня дисидентка Петра Шустрова.

За її словами, це треба робити зараз, поки «не стало запізно».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, показ фільму «Процес» російського режисера Аскольда Курова відбувся 6 серпня в празькому кінотеатрі «Светозор» у центрі чеської столиці. Показ відбувався у 85 день голодування Олега Сенцова.

Після показу фільму відбулася дискусія за участю чеських політиків і громадських діячів. Запрошення чеського Інституту документального фільму прийняли, крім Петри Шустрової, колишній міністр у справах прав людини Джаміла Стеглікова, депутат парламенту від Піратської партії Ян Ліпавскі. Ініціювали показ співробітники Інституту документального фільму Тереза Шімікова і Вальтер Надь, який вів дискусію.

Після перегляду фільму, який через великий інтерес публіки перенесли з малого до великого залу кінотеатру, учасники розмови наголошували на тому, що про справу Олега Сенцова все ще знає дуже мало людей.

Фільм «Процес» Аскольда Курова показали вже на кількох міжнародних кінофестивалях у Чехії, великого розголосу справа Сенцова набула під час Карловарського фестивалю, що відбувся минулого місяця, також Чеське телебачення, яке є співавтором фільму, двічі показало його в своєму ефірі. Чеський Інститут документального фільму проводить регулярні покази фільму та дискусії не лише в столиці, але і в інших містах Чехії.

Адвокат Олега Сенцова після візиту до нього в колонію заявив, що його стан погіршується, але в лікарню він їхати відмовляється.

​Український режисер був засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

Активісти в Україні і по всьому світу продовжують вимагати від Росії і її президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції проходять у різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

 

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: