1 серпня – Всесвітній день екологічного боргу

1 серпня людство вичерпало річний запас ресурсів Землі, заявляють експерти проекту Global Footprint Network.

За їхніми підрахунками, саме сьогодні населення Землі використало відновлювані ресурси, які планета виробляє протягом 12 місяців. Таким чином, щоб забезпечити поточні обсяги споживання, людству потрібна планета в 1,7 разів більша від Землі.

«Ми використовуємо більше екологічних ресурсів і можливостей, ніж природа здатна поновити (за рік – ред.), тому що виловлюємо забагато риби, вирубуємо забагато лісів і виробляємо більше діоксиду вуглецю, ніж здатні поглинути екосистеми», – кажуть активісти в своєму повідомленні.

Захисники довкілля з різних країн публікують відеозвернення, в якому закликають «відсунути цю дату», тобто зменшити обсяги споживання ресурсів.

Щоб вирахувати дату Всесвітнього дня екологічного боргу, організація Global Footprint Network ділить обсяг земних ресурсів, накопичених за рік, на обсяг екологічного сліду людства (тобто його потреб у ресурсах) і множить результат на 365.

До ресурсів входять біологічно продуктивні земельні ділянки і водойми, пасовища, сільськогосподарські землі, райони рибальського промислу та землі під забудову.

До поняття екологічного сліду зараховують потреби населення планети в спеціально вироблених продуктах харчування, свійських тваринах і рибі, деревині, простору для міської інфраструктури і деревах, які зможуть поглинути викиди вуглецю.

Читайте також: «Супутникові знімки підтверджують зникнення рослинності в Криму – МінТОТ»

Всесвітній день екологічного боргу щороку настає все раніше. Коли ідею обчислювати таку дату вперше запропонували в 2006 році у Великій Британії, вона припадала на жовтень.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: