Через бурю на Марсі NASA припиняє операції Opportunity

Національна аерокосмічна адміністрація США (NASA) припинила виконання наукових операцій марсоходом Opportunity через пилову бурю. Як мовиться на сайті NASA, буря вирує майже два тижні.

Це перешкоджає проникненню сонячних променів крізь атмосферу і позбавляє марсохід джерела енергії, а працює він на сонячних батареях. Для Марсу, який називають Червоною планетою, потужні пилові бурі – не рідкість. Вони можуть тривати тижнями чи й місяцями.

Раніше цього місяця дослідники NASA оголосили про відкриття органічних молекул метану на Марсі. За даними агентства Reuters, наявність метану може свідчити про існування життя на цій планеті. На Землі значну частину цього газу виробляють саме мікроорганізми.

Знахідку зробив попередник Opportunity, марсохід Curiosity. Він аналізував склад атмосфери впродовж останніх п’яти років. З’ясувалося, що рівень метану коливається залежно від сезону – зростає влітку і падає взимку. Концентрація газу в атмосфері змінюється в кілька разів.

Метан виявили на дні пересохлого озера. Вчені вважають, що газ утворюється в нижніх шарах ґрунту Червоної планети. Не виключається, що причина його появи на Марсі – діяльність мікробів або якісь геотермальні процеси. Із твердженнями співробітників НАСА згодні не всі: критики стверджують, що метан був привезений із Землі.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: