Кримські пам’ятки втрачають історичну цінність через російські ремонти – Мінкульт

Значна частина так званих «протиаварійних» робіт на об’єктах культурної спадщини в анексованому Криму призводить до втрати їхньої історичної цінності, заявила в коментарі «Крим.Реалії» заступник міністра культури України Тамара Мазур.

«За російським законодавством є спрощена процедура отримання документації, її узгодження, що дозволяє на умовно свій розсуд проводити роботи, називати їх реставраційними, але, які зовсім такими не є», – сказала Мазур.

За її словами, такі дії зараз відбуваються у Ханському палаці в Бахчисараї.

«Там зроблять євроремонт і пам’ятник виглядатиме краще, ніж у будь-який інший час, але автентичність буде загублена. Зверніть увагу, що це пам’ятники періоду Османа, які пов’язані з історією кримськотатарського народу. Їхня основна цінність – це історичність і автентичність, яка через ці роботи буде втрачена. Тобто немає фізичного знищення пам’ятника, але є втрата цінності цього пам’ятника», – пояснила заступник міністра.

Міністерство культури України стверджує, що через проведення російською владою Криму робіт на території Бахчисарайського заповідника існує загроза руйнування головного корпусу Ханського палацу.

Представники російської влади в анексованому Криму не погоджуються з доводами українських фахівців. 

У липні 2016 року науково-методична рада Держкомітету з охорони культурної спадщини підконтрольного Росії уряду Криму погодила проведення першочергових протиаварійних робіт на кількох історичних об’єктах півострова, зокрема, в Ханському палаці в Бахчисараї.

Ханський палац-музей у Бахчисараї – найвідоміший музей, пов’язаний з історією кримських татар, територія літньої резиденції кримських ханів Гіреїв. На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханський цвинтар і мечеть.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: