Створені Антоновичем нідерландські хори співали в Івано-Франківську

Івано-Франківськ став другим містом після Львова, де в обласній філармонії виступили два всесвітньовідомі хори з Нідерландів – Візантійський з Утрехту та імені Миколи Лисенка. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, гастрольне турне Західною Україною присвячене 100-річчю від дня народження диригента Мирослава Антоновича, який у Нідерландах створив ці колективи відповідно 65 і 20 років тому.

За словами керівника обласного управління культури, національностей та релігій Володимира Федорака, «хори виконують виключно українську музику, насамперед духовну і при цьому майже всі хористи – нідерландці, тож Візантійський хор ще називають «голландськими козаками».

40 років диригентом колективу був Мирослав Антонович, за цей час хор дав понад три тисячі концертів. Перший виступ Візантійського хору в Україні відбувся у 1990 році, коли Антоновичу було 73 роки.

Зараз диригентом Візантійського хору є уродженка Івано-Франківська Ірина Горванко, а хору імені Миколи Лисенка – Інна Огарок із Донецька.

27 травня хорові колективи з Нідерландів виступлять з концертом у Долині на Івано-Франківщині, де 1 березня 1917 року народився Мирослав Антонович. Співатимуть вони також 28 травня літургію в новозбудованому храмі Долини.

За словами міського голови Долини Володимира Гаразда, «це вперше два хори разом приїхали в Україну, і їх об’єднало 100-річчя Мирослава Антоновича».

Доктор Мирослав Антонович – український музикознавець, композитор, оперний співак, диригент, що понад 65 років жив у Нідерландах. Йому присвоєне звання почесного громадянина Долини та заслуженого діяча мистецтв України. Нагороджений орденом «За заслуги».

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: