Перемога Трампа — це гіркі, але дуже необхідні ліки для України

tramp-ua

Гривня моментально відреагувала на перемогу республіканця, різко опустившись на готівковому ринку. Експерти побоюються, що це початок наступного витка девальвації, причиною якого стануть відсутність траншів від МВФ, та й загалом досить помірна економічна підтримка із Заходу.

У середу, 9 листопада, на міжбанку долар зріс незначно — лише на копійку, до 25,55–25,57 грн/$, зате на готівковому ринку валюта стрибнула відразу на 10-20 копійок, до 26,4–26,5 грн/$.

Правда, в Нацбанку вважають, що це тимчасово. «Як і у випадку з Brexit раніше, посилення турбулентності на зовнішніх ринках буде транслюватися на українську економіку через світові сировинні ринки. При цьому, на нашу думку, найбільше на результати виборів в США відреагують ціни на нафту. За нашими прогнозами, ціни на зернові, олію і метали, які є основним експортним товаром України (а отже, заводять валюту в країну. — Авт.), відреагують менш істотно», — запевнив заступник глави Нацбанку Олег Чурій.

Експерти менш оптимістичні. На думку Еріка Наймана, наприкінці року долар в Україні буде дорівнювати 30 грн. «Якщо Кабмін і НБУ не допустять дурниць, то курс може бути до 30 грн/$», — вважає він.

З ним згоден і економічний експерт Олександр Охріменко. «При хорошому розкладі долар у нас буде 30 грн. Причому спочатку буде девальвувати долар відносно євро. І вже цей фактор буде тиснути на нашу гривню», — говорить Охріменко.

Пояснюють девальваційні прогнози тим, що фінансові потоки з-за океану з перемогою Трампа істотно скоротяться. «При перемозі Трампа ми не будемо мати ні летальної зброї, ні гарантій по боргах, ні грошей МВФ. А це додаткова дірка в фінансуванні в $5-6 млрд, що на міжнародних ринках Україна навряд чи отримає. Знову загостриться питання курсу», — вважає Ерік Найман.

З тим, що нам кредитів МВФ тепер не бачити, згодні й інші експерти. «У 2017-18 роках можливість отримання траншу від Міжнародного валютного фонду скорочується в рази. І можна забути про гарантії США під наші єврооблігації. А це дуже серйозний фактор. До речі, у середу якщо ще на міжбанку курс гривні встояв, то наші єврооблігації на світових ринках почали падати», — говорить Олексій Кущ.

Також, на його думку, скоротиться і грантівська допомога Україні. «Республіканці в принципі завжди виступають за скорочення зовнішньої міжнародної допомоги. А без неї в 2019 році у нас зросте ризик дефолту. Хоча перемога Трампа — це тяжкі, але необхідні для нас ліки. Інакше кредитна модель економіки, яку зараз сповідує наша влада, призведе до ще більш важких наслідків», — говорить Кущ.

Втім, є думка, що програми від МВФ збережуться. «Можливо, скоротяться програми USAID, і є питання щодо кредитних гарантій уряду США. Але що найголовніше — зміниться підхід до оцінки наших реформ. Трамп точно не буде закривати очі на невиконання обіцянок. А під старі кредитні гарантії Україна пообіцяла структурні реформи та боротьбу з корупцією», — вважає Олег Устенко.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: