Міністр оборони Полторак нагородив кольтом 45 калібру помічника терориста жиліна

sadkovoy

На своє 36-річчя дружина міністра інформаційної політики Юрія Стеця телеведуча Яна Конотоп отримала розкішний подарунок. З легкої руки міністра оборони Степана Півторака вона стала власницею стильного жіночого ПСМ на 8 патронів, що мотивували видатним вкладом журналістки в обороноспроможність країни.

Втім, подібні презенти вже мало кого дивують, адже в останні роки силові відомства привчили до того, що активно роздаровують нагородну зброю не тільки військовим і ветеранам, але також і бізнесменам, спортсменам, чиновникам і навіть водіям маршруток.

У зв’язку з цим журналісти вирішили виділити топ “збройових” подарунків від держави українцям, що викликали в суспільстві найбільший резонанс.

Збоку колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк справляє враження людини інтелігентної і мирної. Однак виявилося, що за цією благовидною маскою ховається справжній вояка.

У травні 2015 року Полторак нагородив Яценюка улюбленою зброєю гангстерів в США часів сухого закону, пістолетом-кулеметом Томпсон зразка 1928 року, а також 203 патронами. Але незабаром міністр внутрішніх справ Арсен Аваков перевершив колегу, обдарувавши тодішнього главу уряду кулеметом “Максима” зразка 1910 року вагою в 27 кілограмів.

Пізніше інформацію про подарунок Авакова в ЗМІ підтвердила прес-секретар Яценюка Ольга Лаппо.

“МВС дійсно нагородило Арсенія Яценюка зброєю, як це властиво їхній практиці. Водночас кулемет Максима не є його власністю. Він буде повернутий державі свого часу”, – пообіцяла Лаппо.

У листопаді 2015 року Адміністрація Президента України вирішила заохотити лідерів вітчизняної збірної з футболу, яка саме пробилася до фінальної частини Чемпіонату Європи – 2016 у Франції. Така практика вважається цілком звичною справою і ні у кого не викликала б нарікань, проте у Президента вирішили блиснути оригінальністю і вручили главі ФФУ, головному тренеру і 9 футболістам збірної України по іменному стволу, спробувавши приховати цей факт під розпливчастим формулюванням “пам’ятні подарунки”.

Кілька місяців по тому в’їдливі журналісти все ж змусили владу зізнатися. У президента спробували виправдатися тим, що зброя була подарована у відповідь на клопотання ФФУ, однак це не врятувало Адміністрацію від купи критики і насмішок на її адресу.

Відзначимо, що блиснути на Євро озброєна до зубів українська збірна так і не змогла, посівши в своїй групі останнє місце, але це вже інша сумна історія.

25 вересня в Дніпрі Олександр Пугачов, який перебуває в розшуку за тяжкі кримінальні злочини, в упор розстріляв двох правоохоронців. Трагічна історія наробила чимало галасу, але окреме місце в ній займає 62-річний водій маршрутного таксі Валерій Тимонін, який спробував затримати вбивцю копів і сам ледь не поплатився за це життям.

У МВС не забули про героя, нагородивши його вже на наступний день пістолетом “Форт-17”. Очевидно, що таке нагородження цілком заслужене, проте бентежить в цій історії те, що, судячи з оперативності, у відомстві вирішили не обтяжувати себе проведенням психіатричної експертизи Тимонина і дотриманням інших “дрібниць”, передбачених законом.

“Безумовно, такий сміливий громадянський вчинок водія викликає повагу і подяку. Але віддавати зброю водієві маршрутки – це, м’яко кажучи, не зовсім безпечно. Як для водія, так і для пасажирів. Тоді вже нехай дають дозвіл всім громадянам України носити зброю на законних підставах”, – зауважив у коментарі “Обозревателю” голова правління “Міжнародної Ліги захисту прав громадян”, правозахисник Едуард Багіров.

У листопаді 2015 року волонтер з Харкова Олег Садковий “за честь і доблесть” був нагороджений міністром оборони Степаном Полтораком Кольтом 45 калібру. Здавалося б, звичайна річ, проте виявлені факти про минуле нагородженого змусили подивитися на ситуацію під іншим кутом.

“Помічник і подільник Жиліна (ватажок харківського угруповання “Оплот” Євген Жилін – Ред.) по конвертаційним центрам. Ідейний сепаратист. Носив на золотому ланцюзі на шиї медальйон – герб СРСР. Але це в минулому. А зараз. Садковий Олег Володимирович, волонтер, за честь і доблесть наказом міністра оборони №854 від 24 жовтня нагороджений відзнакою “нагородна зброя” Кольт 45 калібру N С38453”, – написав тоді в мережі український волонтер Роман Доник.

Незабаром інформація поширилася по всіх ЗМІ і в Міноборони швидко зрозуміли, що накоїли. Вже на наступний день глава відомства Степан Полторак повідомив про те, що відкликав наказ про нагородження помічника Жиліна. Однак питання про те, завдяки кому відомий сепаратист Садковий міг потрапити до списку нагороджених, так і залишилося без відповіді.

Втім, за словами голови Наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгія Учайкина, така ситуація абсолютно не видається дивною. Адже 90% з тих, хто отримав в подарунок нагородну зброю від різних силових відомств, не мали на це жодного законного права.

“Я вам скажу, що багато хто з тих, хто отримав цю зброю, з часом стануть об’єктами кримінального переслідування. Коли ми дізнаємося ці прізвища, то всі будуть нажахані. Тому що там будуть люди, яких не можна було підпускати туди і на гарматний постріл, але за гроші їх включили в список”, – сказав нам Учайкін.

Як ми уже повідомляли, журналісти дізналися про те, скільки нагородної зброї роздали силові відомства за останні 25 років.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: