Набув чинності закон, що передбачає перехід державних закупівель в електронний формат

zakupivli

Закон, що передбачає перехід державних закупівель в електронний формат, набув чинності. Напередодні 17 лютого президент підписав закон “Про державні закупівлі”, потім він був опублікований у виданні “Голос України” (відповідно до закону, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування).

При цьому з 1 квітня 2016 року Закон вводиться в дію для центральних органів виконавчої влади та замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, а з 1 серпня 2016 року – для всіх замовників. Законом передбачається введення електронної системи закупівель для всіх державних закупівель для товарів і послуг на суму понад 200 тис. грн і для робіт на суму понад 1,5 млн грн (для замовників, які здійснюють свою діяльність в окремих сферах господарювання, для товарів і послуг – на суму понад 1 млн грн і для робіт – понад 5 млн грн).

Законом, зокрема, передбачається введення не тільки системи електронних закупівель, а й електронної системи оскарження.

Представляючи проект в парламенті, заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов сказав, що вже в 2016 році прийнятий документ дозволить заощадити в зведеному бюджеті до 4,5 млрд грн, а в 2017 році, коли він буде працювати перший повний рік, – від 35 до 40 млрд грн.

Так, документом пропонується здійснення держзакупівель із застосуванням двох конкурентних процедур регулювання: відкриті торги і конкурентний діалог, а також однієї неконкурентної – переговорної процедури закупівлі.

Відкриті торги здійснюються з обов’язковим проведенням аукціону за низькою ціною і з урахуванням нецінових критеріїв. Процедура конкурентного діалогу застосовується в разі, якщо: замовник не може визначити необхідні технічні, якісні характеристики товарів і робіт або визначити вид послуг; для прийняття оптимального рішення про закупівлю необхідно провести переговори з учасниками (предметом закупівлі є консультаційні, юридичні послуги, розробка інформаційних систем, програмних продуктів, здійснення наукових досліджень і т.і.).

Переговорна процедура закупівлі буде здійснюватися без попередньої публікації (публікується тільки повідомлення про намір укласти договір після проведення переговорів з учасником процедури). Законом передбачається можливість створення централізованих організацій (далі – ЦЗО), якими є юридичні особи, визначаються Кабміном, Радою міністрів АР Крим, органами місцевого самоврядування, замовниками, відповідальними за організацію і проведення процедур закупівель та закупівель за рамковими угодами в інтересах замовників відповідно до закону.

Особливості створення та діяльності ЦЗО та особливості здійснення ними закупівель за рамковими угодами встановлюються Кабінетом Міністрів України. Крім того, передбачається регулювання закупівель, що здійснюються окремими суб’єктами господарювання, в зв’язку з чим скасовується закон “Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності”.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: