Зареєстровано законопроект, який передбачає зниження митних платежів на автомобілі

bu-mobil

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3251, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу в частині визначення суми зборів за ввезення в Україну вживаних іномарок. «Якщо його приймуть, в країні почнуть масово відкриватися майданчики для торгівлі дешевим автомотлохом із Європи», — запевнив глава ВААІД Олег Назаренко.

Рішення про включення документа до сесійного робочого плану депутати прийняли з другої спроби. Це не дивно, враховуючи його скандальність. У разі прийняття законопроекту, імпортні б/у машини мають всі шанси суттєво подешевшати.

Зараз різниця у вартості б/у легковика в Європі та Україні може досягати 100%. Причина проста — податки на нові авто у нас просто зашкалюють. По суті, за оформлення машини, пригнаної, наприклад, з Німеччини, українцеві потрібно заплатити в бюджет практично стільки ж, у скільки йому обійдеться купівля авто за кордоном.

Автори законопроекту пропонують істотно зменшити податки на «автохлам». Наприклад, для старих малолітражок акцизний збір може знизитися в 14 разів – до 0,102 євро за кожен «кубик» двигуна. Для машин з мотором до 1,5 л ставку хочуть зрізати у 28 разів (до 0,063 євро/куб. см), для дволітрових моделей — у 9 разів (до 0,267 євро/куб. см, для більш потужних машин (до 3 л) — у 18 разів (до 0,276 євро/куб. см). «В результаті розмитнення потриманих авто подешевшає в рази. Наприклад, акциз з ПДВ для 1,5-л авто знизиться з нинішніх 3160 євро до 110-115 євро», — підрахував керівник AUTO-Consulting Олег Омельницький.

Такі тарифи пропонується ввести в якості експерименту на два роки. Якщо законопроект приймуть, завозити дешеві іномарки українці зможуть вже з нового року.

У пояснювальній записці до документа його автори аргументують свою ідею бажанням допомогти співгромадянам обзавестися засобом пересування. «В Європі на 1 тис. жителів припадає 487 машин, а у нас цей показник в 2,5 рази нижчий. Наш автопарк застарів (середній вік машин перевищує 18 років) і потребує оновлення», — йдеться у висновку авторської групи

А оскільки грошей на купівлю нових авто у більшості українців просто немає, вони шукають різні способи завезти в країну уживану техніку без сплати податків. «Купуються фіктивні медичні довідки та висновки СТО, що лише породжує корупцію в державних органах», — вказано в пояснювальній записці до законопроекту. І ці гроші проходять повз бюджет, осідаючи в кишенях окремих чиновників. Якщо ж дати українцям можливість завозити б/у авто за зниженими тарифами, вже у 2016 р. в країну приженуть 4,5 тис. машин, а казна заробить на акцизному зборі близько 300 млн грн. — підрахували нардепи.

Втім, глава профільної асоціації Олег Назаренко називає законопроект в кращому випадку популістським. Він також підозрює, що деякі народні обранці (а під документом підписалися 93 депутати) лобіюють зниження податкового навантаження неспроста. «Вони хочуть самі заробляти на імпорті старих машин», — сказав Назаренко. За його словами, прийняття законопроекту не тільки дасть можливість водіям купувати старі авто з Європи за доступними цінами, але і автоматично знизить вартість всього вітчизняного автопарку, а це близько 9 млн машин. «Зрозуміло, що продати їх за сьогоднішніми цінами власники не зможуть», — упевнений Назаренко.

Олег Омельницький прогнозує також повний крах ринку нових авто, як це було в Польщі. «З 600 тис. шт. продажі впали до 200 тис. І досі не піднімаються вище 300 тис. авто на рік. А ринок нових авто – це первинний ринок, який дає робочі місця і платить податки, а також рухає інші галузі. Тож, приймаючи подібні рішення, потрібно добре зважити всі «за» і «проти», — підкреслив Омельницький.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: