Банківське золото перестає бути надійним захистом зароблених грошей

золото

Ціна золота, яке зазвичай реагує на політичні, економічні та інші загрози як захисний актив, останнім часом реагує переважно на очікування ринку щодо термінів підвищення процентної ставки Федеральної резервної системи (ФРС).

При цьому трейдери та аналітики відзначають зниження захисної ролі золота в моменти ринкових потрясінь, пише WSJ.

У жовтні золото подорожчало на 5,2% після того, як слабкі дані про ринок праці США допомогли інвесторам переконатися в тому, що ФРС не буде піднімати ставки до кінця поточного року. Вважається, що підвищення процентних ставок негативно позначається на майбутньому попиті на золото, яке в такому випадку втрачає конкурентоспроможність в порівнянні з процентними активами.

У липні, коли очікування підвищення ставки ФРС були істотно вище, ціна дорогоцінного металу звалилася до мінімуму за п’ять років.

“Торги золотом висловлюють очікування відносно процентних ставок у США, – заявив керівник відділу аналізу сировинних ринків Кевін Норріш. – Люди дивилися на золото і чекали, що воно буде вести себе як захисний актив, а цього не сталося”.

У довгостроковій перспективі така зміна відносин може істотно вплинути на вартість золота: якщо інвестори зневіряться в ньому як у засобі підстрахувати свої вкладення, вони переключаться на альтернативні активи.

WSJ нагадує, що в перші тижні війни в Афганістані в 1980 році золото подорожчало більш ніж на 60%, а з жовтня 2008 року по вересень 2011 року його вартість підскочила на 150% на тлі загальносвітових економічних проблем.

Однак у серпні 2015 року, коли страх за стабільність китайської економіки призвела до обвалу цін на нафту на 17% і фондового індексу S&P 500 на 11%, золото додало всього 5,9%, а потім перейшло до зниження. І така тенденція на ринку золота спостерігалася протягом усього 2015 року, що б не відбувалося на Україні або в Сирії.

Деякі учасники ринку вважають, що золото не слід шаблоном захисного активу, оскільки в інвесторів немає приводів для занепокоєння.

“Людям в США зараз не потрібна “тиха гавань”, з нашою економікою все гаразд”, – заявив портфельний менеджер з фізичного золоту і акціям золотодобувних компаній Джо Фостер. В даний час у нас немає вкладень у фізичне золото.

Є й ті, хто каже, що ціни на золото зараз занадто високі, тому по-справжньому захисним активом воно стане лише в разі істотного погіршення настроїв. З 2000 року золото подорожчало більш ніж втричі, при цьому індекс S&P GSCI, що відслідковує 24 виду сировини, виріс на 86%.

Зараз динаміка золота в чому повторює коливання цін на короткострокові US Treasuries. В останні тижні кореляція цих двох видів активів досягла максимуму за 3,5 року.

У вівторок золото з поставкою в грудні подорожчало на 0,1%, до $1173,70 за тройську унцію.

За оцінками трейдерів, ймовірність підвищення ставки ФРС до кінця цього року становить трохи більше 30%. На початку липня шанси перевищували 70%.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: