87 українських банків на сьогоднішній день перебувають в стадії ліквідації

банкопад

“Банкопад” в Україні триває: на сьогоднішній день в стадії ліквідації перебуває 87 фінустанов! І це, судячи з усього, не межа: незабаром можна чекати нових “проблемників”, і досить великих.

Наприклад, Фонд гарантування повернення вкладів фізосіб заявив про те, що банк “Київська Русь”, в якому 20 липня закінчується термін роботи тимчасової адміністрації, треба закривати, а глава НБУ Валерія Гонтарєва дала два місяці банку “Фінанси та кредит” (там обмежили видачу депозитів) на те, щоб акціонери поповнили його капітал (треба близько 6 млрд грн), пригрозивши, що інакше його чекає “Фонд гарантування”.

У самому банку нам відповіли, що з проблемами впораються найближчим часом, і до осені він нормально запрацює. Враховуючи, що аналітики фінансового ринку прогнозують подальший “банкопад”, ми дізналися, як забрати свої кровні з банку-банкрута.

депозити

На думку Олександра Охріменка, такий великий банк, як “Фінанси та кредит”, НБУ навряд чи зачепить, а от більш дрібним є чого побоюватися. “У групі ризику – близько десятка банків з 3-й і 4-ї групи (активи 3-5 млрд грн і менше 3 млрд грн відповідно), але сказати конкретно, якому саме з них Нацбанк пред’явить претензії, складно. Наприклад, нещодавно закрили один з банків, який в принципі був непоганим за фінансовими показниками, але належав представникові колишньої влади“.

Аналітик Іван Нікітченко нагадав нам, що Нацбанк планував завершити очищення системи цього літа, але не виключає, що процес продовжиться до кінця року.

“Якщо ще й будуть виводитися банки, то дрібні фінустанови. У сусідній Польщі, населення якої менше України, а за обсягом економіки ця країна більше, налічується близько 50 банків (в Україні на сьогодні 175 банків). Цей показник і можна вважати орієнтиром. Думаю , і в нас можна сміливо закривати банки до цієї кількості. За кількістю відділень на душу населення Україна – на провідних позиціях в Європі, а от за рівнем проникнення банківських послуг, тобто як активно люди користуються послугами банків, ми на останніх позиціях. Банкам треба працювати над розширенням своєї клієнтської бази, відновлювати довіру до системи, брати ринок якістю, а не кількістю“, – резюмував Нікітченко.

Нічого хорошого банківській системі в цілому фінаналітики не обіцяють, незважаючи на те, що слабкі банки регулятор активно прибирає з ринку. “Ми побачимо все той же процес під назвою “спробувати залишитися в живих”. Поки не запрацює економіка, не стабілізується ситуація в країні, банківська система не буде сильною”, – говорить Нікітченко.

За словами Охріменка, банки зараз зазнають збитків, оскільки їм нема на чому заробляти, через те що не працює економіка, немає традиційного джерела доходів – кредитування. “Фінансові установи виживають за рахунок повернення старих кредитів, торгівлі валютою, причому заробляють на ній небагато через триваючі обмеження з боку НБУ: продати валюти або дорогоцінних металів в одні руки можна не більше ніж на 3000 грн в день, через це практично припинилася торгівля золотом та інвестиційними монетами. Вони проїдають накопичені раніше запаси“, – оцінив ситуацію Охріменко.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: