Банкіри продають заставну нерухомість з дисконтами до 80%

заставна нерухомість

Банкіри не зацікавлені тримати заставну нерухомість, що дісталася їм внаслідок приватних і корпоративних дефолтів, тому іноді йдуть на продаж таких об’єктів з дисконтами до 80%.

Про це банкіри розповіли на засіданні “Фінансового клубу”, яке було проведено за участю представників будівельно-інвестиційній галузі.

Відповідаючи в ході дискусії на питання, чи готові банки при продажу заставної нерухомості дисконтувати її вартість на 80%, Сергій Данилюк, начальник управління по роботі з об’єктами будівництва та нерухомості, сказав, що така практика існує. Особливо в тих випадках, коли банк спільно з девелоперською або керуючою компанією починають спільний розвиток таких об’єктів нерухомості.

У той же час банки не завжди продають нерухомість, що дісталася їм в якості застави, а іноді використовують її у власних бізнес-проектах.

«Чи то відбувається реалізація на ринку за допомогою сторонніх компаній, чи то ми зацікавлені в об’єкті і далі їм управляємо», – розповів на зустрічі Андрій Гончаров, начальник департаменту нерухомості.

У практиці банку, за його словами, існує набір базових сценаріїв роботи із заставною нерухомістю. Перепродаж об’єкта, якщо є перспектива його реалізації протягом року. Здача в оренду, оскільки банк може продати здані власними силами в оренду об’єкти як діючий бізнес.

«Ми знаходимо інвестора на дохідну нерухомість, ми здаємо об’єкт спочатку в оренду за преміум-ставкою, потім шукаємо інвестора, якого влаштовує, скажімо 12-15% річних, буває і 10%. І таким чином інвестор купує об’єкт просто як дохід», – пояснив представник комбанку.

Деякі банки змушені йти на створення внутрішніх підрозділів, які могли б ефективно управляти заставною нерухомістю. Хоча це не профільний для банкірів бізнес, що відволікає ресурси, а також іноді провокує конфлікти з зацікавленими особами. Але особливості банківського і податкового законодавства не завжди дозволяють продати нерухомість за її реальної ринкової вартості.

Найчастіше банки змушені йти на додаткову оцінку заставного майна, яка буде відповідати новим ринковим реаліям: «Сьогодні наївно розраховувати на отримання надприбутку від заставної нерухомості і навіть на реальну справедливу вартість об’єктів. Швидше за все, вони продовжують перебувати на балансі банків або все-таки реалізуються за ціною нижче ринкової вартості. Умови – це незалежна експертна оцінка і все-таки нижче ринку відсотків на 10», – сказав Сергій Шостенко, начальник юридичного департаменту команку.

Андрій Шевченко, директор департаменту щодо врегулювання неплатоспроможності банків, навів приклади, коли недобудовані об’єкти житлової нерухомості завдяки корупційним схемам були оцінені оцінювачами як завершені і здані в експлуатацію і лише на підставі цих паперів банк прийняв їх у заставу за завищеною вартістю. А зараз, коли ця сумнівна застава перейшла у відання Фонду у процесі ліквідації банку, приведення оціночної вартості до ринкової – практично нереально.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: