У Кремлі знову прокоментували можливість помилування Сенцова

Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Олег Сенцов, який вже майже 100 днів голодує у російській колонії, засуджений за статтею «тероризм» і «не варто забувати цього». Про це 16 серпня він сказав у відповідь на запитання про можливість помилування Сенцова.

«Пропоную не забувати про те, що мова йде про засудженого за статтею «тероризм» людину, яка готувала вибух у Криму, напевно, потрібно в першу чергу не забувати цього», – цитують Пєскова російські інформагентства.

Відповідаючи на питання про перспективи помилування режисера, Пєсков заявив, що «тут, звичайно, потрібно в першу чергу слідувати нормам російського законодавства».

Напередодні в Кремлі заявили, що Сенцов повинен особисто звернутися до президента Росії Володимира Путіна з проханням про помилування.

Водночас, керівник міжнародної правозахисної організації «Агора» Павло Чіков і сестра Сенцова Наталія Каплан відкинули інформацію, що засуджений звернеться до Путіна з таким проханням.

Мати Сенцова направила президенту Росії прохання помилувати сина в липні 2018 року.

Коментуючи позицію російської влади, адвокат Микола Полозов заявив, що жоден із його підзахисних, які підлягали помилуванню, не писали ніяких прохань російському президенту Володимиру Путіну.

Читайте також: Стан передкритичний. Українського режисера Олега Сенцова відвідали в колонії

Напередодні Олег Сенцов розповів російській правозахисниці Зої Свєтовій, яка відвідала його в колонії, що його стан «передкритичний».

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані разом із ще двома громадянами України представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв’язнів.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: