Розкопки на Поштовій площі зупинили до наступного року через підтоплення

Київська влада зупинила проведення розкопок артефактів, знайдених на Поштовій площі в Києві до наступного року. За цей час, як повідомив директор комунального підприємства «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» Максим Калінін, будуть зміцнювати опори і палі, що постраждали після нещодавнього підтоплення.

Він наголосив, що розкопки на Поштовій площі продовжать лише після укріплення будівельних конструкцій альтернативним проектом, який фахівці напрацюють, орієнтовно, до кінця року.

«Ситуація, яка трапилася, і з огляду на те, що будівельні й земельні роботи не здійснюють нижче за позначку 105, яка є на сьогодні під плитою, не становить ніякої загрози тим конструкціям, які вже побудовані», – сказав Калінін і додав, що для проведення розкопок до позначки 96, необхідно зміцнити палі.

«Продовження розкопок і досліджень можливе лише після укріплення паль альтернативним проектом», – додав Калінін.

Минулого тижня підтоплення археологічних розкопок на Поштовій площі спричинила аварія водопровідної труби, повідомили Радіо Свобода в Департаменті культури Київської міської держадміністрації.

Стародавню вулицю часів Київської Русі на Поштовій площі розкопали навесні 2015 року під час будівництва торгового центру. За оцінками археологів, дерев’яні споруди тут були зведені у ХI–XII століттях. Одна з них могла бути майстернею для виготовлення жіночих прикрас зі скла, бо в ній знайшли свинцеву суміш, яку використовували у такому виробництві, а також шматки жіночого браслета.

У листопаді 2017 року комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності рекомендував тимчасово зупинити будівництво на Поштовій площі в центрі Києва до затвердження дорожньої карти археологічного дослідження території і музеєфікації об’єкта культурної спадщини.

У червні цього року мер Києва Віталій Кличко заявив, що на місці розкопок на Поштовій площі створять музей. Днями Міністерство культури розпочало процес надання знахідкам з цієї ділянки статусу пам’ятки археології національного значення.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: