ООН заявляє, що українські військові катували цивільних під час боїв під Іловайськом

Організація Об’єднаних Націй заявляє, що українські військовослужбовці катували цивільних громадян під час збройного протистояння за Іловайськ у 2014 році.

Про 13 таких випадків йдеться в доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини. Згідно з документом, жертвами катувань або жорстокого поводження були чоловіки віком від 30 до 66 років. Їх нібито підозрювали в зв’язках зі збройними формуваннями.

«Жертв утримували у невеликій металевій шафі. У шафі були невеликі дірки для вентиляції, але все одно там було надзвичайно гаряче, задушно і повністю темно. Ці умови становили жорстоке поводження», – зазначила голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер. Вона додала, що затриманих також били.

Читайте також: «На Дніпропетровщині перепоховали бійця, загиблого в Іловайському «котлі»

Крім того, Фрейзер повідомила, що внаслідок обстрілів Іловайська та двох сусідніх сіл загинуло 36 цивільних осі: 18 жінок та 18 чоловіків. Висновки моніторингу Управління вказує на те, що сторони конфлікту використовували зброю вибухової дії в населених пунктах без дотримання принципів розрізнення, пропорційності та вжиття запобіжних заходів.

Управління верховного комісара ООН з прав людини також задокументувало вбивство двох цивільних осіб, яке нібито скоїли добровольці українських батальйонів. Ще одна цивільна особа, яка була під вартою українських батальйонів, загинула під час обстрілу.

Радіо Свобода звернулося до екс-командира батальйону «Донбас», який брав участь у боях за Іловайськ, народного депутата Семена Семенченка та Генеральної прокуратури з проханням прокоментувати цю інформацію.

Наприкінці серпня 2014 року українські військові потрапили в оточення під Іловайськом на Донеччині. Військові регулярних частин Збройних сил Росії, що вторглися до України під прикриттям підтримуваних ними сепаратистів, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські силовики.

Читайте також: «Поліція веде розслідування через виявлення під Дніпром речей загиблих під Іловайськом»

За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 300 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти.

Генеральна прокуратура України 14 серпня 2017 року оприлюднила результати розслідування подій під Іловайськом, що сталися в серпні 2014 року. За цими даними, головним винуватцем Іловайської трагедії визнане військове командування Росії. Генпрокуратура повідомила, що матеріали розслідування воєнних злочинів у ході подій під Іловайськом передали до офісу Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Серед інших чинників трагедії, на думку слідчих ГПУ – дезертирство, розвал армії за часів екс-президента Віктора Януковича і окремі помилки українського військового керівництва.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: