Раді пропонують зменшити кількість аптек – законопроект

Зменшити кількість і концентрацію аптек та заборонити аптечні мережі пропонує законопроект №859 про зміни до закону «Про лікарські засоби», зареєстрований у Верховній Раді.

У разі ухвалення документа аптеки можна буде відкривати не ближче 500 метрів одна від одної.

«Даний підхід створить збалансовані фінансові умови для всіх учасників ринку (кожна аптека матиме змогу стати прибутковою та поставити акценти на виконанні суспільних завдань, покращенні рівня сервісу споживачів)», – йдеться у пояснювальній записці.

Законопроект також пропонує заборонити аптечні мережі, оскільки окремим підприємцям дозволять тримати одну аптеку (без можливості створення її відокремлених структурних підрозділів), а компаніям – не більше чотирьох і лише в рамках однієї області.

При цьому фірмам планується дозволити відкрити загалом вісім аптек у тому випадку, якщо вони займаються виробництвом ліків.

Підприємець, який захоче відкрити аптеку, повинен мати освіту магістра за спеціальністю «Фармація», а продавати таблетки зможуть лише дипломовані провізори.

Автори проекту вважають, що наразі аптечні мережі підвищують ціни на ліки, користуючись своїм домінуючим становищем на ринку.

Читайте також: МОЗ оновив правила виписування рецептів на ліки

У травні Міністерство охорони здоров’я розробило законопроект, що обмежує рекламу лікарських засобів.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: