У Києві презентували документальний фільм про Параджанова

Документальний фільм «Параджанов. Квиток у вічність» про життя видатного кінорежисера, який працював в Україні, Грузії та Вірменії і пережив переслідування радянської влади, презентували 28 березня в Києві.

Фільм, створений вірменською службою Радіо Свобода (режисер – Гаррі Тамразян, директор служби) знімався в чотирьох країнах, з якими пов’язана біографія Параджанова: Україні, Грузії, Вірменії та Франції. Стрічку зняли на замовлення телеканалу «Настоящее Время», що є проектом Радіо Свобода у співпраці з Голосом Америки для російськомовної аудиторії.

Картина містить унікальні, неоприлюднені раніше архівні документи сфабрикованої проти Параджанова кримінальної справи, вони відтворюють тогочасну атмосферу політичних репресій і правового свавілля. Спогади про принизливі, моторошні епізоди слідства і ув’язнення лунають у фільмі з вуст самого Параджанова – у фрагментах інтерв’ю, цитатах з листів, рідкісних відеокадрах.

Фільм презентували у рамках фестивалю документального кіно Docudays UA.

​Серед гостей були посол США в Україні Йованович, друзі та колишня дружина Параджанова, його колеги-кінематографісти, екскурсоводи з карпатського музею «Тіней забутих предків».

Сергій Параджанов – кінорежисер світової слави. Його фільми – «Тіні забутих предків», «Колір граната», «Перший хлопець» і багато інших стали класикою. Міжнародне визнання прийшло до Сергія Параджанова після екранізації в 1964 році повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 гран-прі) у 21-й країні.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: