Емма Андієвська, Сергій Плохій, Павло Маков, Вікторія Польова і «Вавілон 13» отримали Шевченківську премію

До дня народження Тараса Шевченка президент Петро Порошенко вручив найвищу творчу національну премію України 2018 року митцям, яких подав Комітет із Шевченківської премії.

Відзнаку отримали художник Павло Маков – за мистецький проект «Втрачений Рай», композитор Вікторія Польова – за хорову симфонію на канонічні тексти «Світлі піснеспіви», а також представники творчого об’єднання «Вавілон 13»: режисер Володимир Тихий, оператор Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко та Юрій Грузинов – за цикл історико-документальних фільмів про Майдан 2014 року.

Премією також відзначена письменниця Емма Андієвська ​за книги поезій «Щодення: перископи», «Маратонський біг», «Шухлядні краєвиди», «Бездзиґарний час», «Міста-валети», яка, на жаль, з поважних особистих причин не змогла бути присутньою на церемонії. Емма Андієвська також є відомою художницею.

Національну Шевченківську премію за книгу «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності» отримав професор історії, директор Українського наукового інституту в Гарвардському університеті Сергій Плохій.

Представляючи Сергія Плохія, президент України наголосив, що «фундаментальне науково-публіцистичне дослідження історії України, видане спочатку англійською, а згодом українською мовами», доносить світові правду про Україну.

У 2018 році розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка становить 240 тисяч гривень кожна.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: