У Харкові з підпільних «реабілітаційних центрів» визволили понад 200 людей – СБУ

Служба безпеки України заявила про викриття у Харкові мережі підпільних «реабілітаційних центрів» для алко- та наркозалежних, де силоміць утримували близько 230 людей.

За інформацією СБУ, серед «пацієнтів» цих установ були люди з ВІЛ, гепатитами і туберкульозом, але медикаментозної допомоги їм там не надавали. Водночас, як зазначають у спецслужбі, родичі утримуваних осіб платили за їхнє перебування там від 3 до 8 тисяч гривень на місяць.

«У кімнатах площею 9-10 квадратних метрів в антисанітарних умовах утримувалися по вісім хворих, вікна приміщень були облаштовані решітками. Під час перебування в центрах у пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволялися виключно у присутності інструкторів центру, а вихід за межі будинку був суворо заборонений. За найменші провини або спробу втечі хворих били та утримували у підвалі», – йдеться у повідомленні.

За даними Служби безпеки, операцію з викриття мережі проводили спільно з Нацполіцією та прокуратурою, провадження відкрили за статтями «незаконне позбавлення волі» та «побої і мордування».

У листопаді минулого року таким чином було викрито такий «центр» поблизу Луцька, а у вересні – у Запоріжжі.

Раніше, у квітні, «Центр інформації про права людини» повідомляв також про такий центр на Чернігівщині, де утримували і катували близько двох сотень людей.

Як коментував Радіо Свобода Юрій Бєлоусов із «Експертного центру з прав людини», такі установи є фактично «приватними в’язницями», бо сьогодні в Україні передбачено виключно добровільне лікування залежностей, якщо інакше не вирішив суд.

 

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: