За 4 роки було звільнено 48 суддів, які виносили рішення у справах Майдану – адвокат родин Героїв Небесної сотні

За чотири роки Вища рада правосуддя звільнила 48 суддів, які виносили рішення у справах активістів Євромайдану, повідомив під час круглого столу адвокат родин Героїв Небесної сотні, учасник Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

За його словами, загалом у різних регіонах суддів, які ухвалювали рішення у справах активістів Революції гідності, – понад 351 особа.

«На сьогодні їхні процеси Вища рада правосуддя закінчила. Результати наступні: є подання на звільнення 51 судді, або 15% від загальної кількості. Практично звільнено зараз 48 суддів. Судді під час Майдану очевидно виносили неправосудні рішення. Я нагадаю, що усі поїздки до Межигір’я атомайданівців базуються на повністю сфальшованих документах, рішення про взяття під варту зазвичай теж базують на сфальшованих документах», – сказав Маселко.

За його словами, п’ятеро суддів відсторонили від роботи. А у справах 204 суддів, тобто 58% від загальної кількості, відмовили у відкритті провадження, зазначив Маселко.

«Тут або закінчувалися строки притягнення до відповідальності, або Вища рада правосуддя вирішила, що порушення є незначні. По 80-ти суддях Вища рада правосуддя відкрила провадження, але вирішила, що карати не потрібно – 23%. По інших близько 40 суддів ухвалювалися інші рішення – або поверталися заяви, або залишалися без розгляду, або передавалися у Вищу кваліфікаційну комісію, тобто вони також уникали будь-якої відповідальності», – додав він.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад 100 людей, сотні були поранені, найбільше– 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту стали називати Небесної сотнею. За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей. За даними МВС, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: