Український математик Володимир Дрінфельд відзначений премією Вольфа

Премію Вольфа у галузі математичних наук за 2018 рік присуджено членові-кореспонденту Національної Академії наук України Володимиру Дрінфельду та його співавтору Александеру Бейлінсону, які працюють в університеті американського міста Чикаго, повідомляє сайт НАНУ.

Таким чином відзначений цикл їхніх інноваційних робіт із алгебраїчної геометрії, теорії зображень і математичної фізики, вказано в повідомленні.

Український математик, член-кореспондент НАН України Володимир Дрінфельд (народився 14 лютого 1954 року) впродовж тривалого часу працював у Фізико-технічному інституті низьких температур імені Б.І. Вєркіна НАН України (Харків). Він відомий завдяки тому, що збагатив світову науку видатними результатами в галузі алгебраїчної геометрії над полями додатної характеристики, математичної фізики й теорії деформацій алгебраїчних структур. Ці результати стали основою нових розділів сучасної математичної науки – теорії модулів Дрінфельда та теорії квантових груп.

Премії фундації імені Вольфа було засновано у 1978 році. Ними щорічно відзначають 5–6 діячів у кількох галузях сучасної науки, зокрема й математики, а також у кількох видах мистецтв. Для лауреатів-математиків, поряд із медаллю Філдса, такі премії є найпрестижнішими відзнаками видатних досягнень. 

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: