Побутові товари також є джерелом забруднення повітря – дослідження

Дослідники заявляють, що побутові вироби, зокрема мило, фарба, дезодорант, товари для чищення або ж інші засоби особистої гігієни, можуть бути суттєвим джерелом забруднення повітря в Європі та США, на рівні із вихлопними газами від авто. 

У той час як різні країни активно борються із забрудненням повітря авто, не менш важливо звернути увагу й на інші фактори забруднення, попереджають експерти. Майже половина летких органічних сполук надходить саме з побутових виробів, йдеться в статті, опублікованій в науковому журналі Science. 

У багатьох країнах світу забруднення повітря вважають одним з найбільших ризиків для здоров’я людини. Лише в Великій Британії з поганим повітрям пов’язують близько 40000 смертей в рік, йдеться в The Independent.

«Це дослідження є корисним нагадуванням, що в дискусіях щодо забруднення повітря необхідно враховувати всі джерела забруднюючих речовин і що заходи, орієнтовані тільки на автомобілі, націлені лише частину проблеми», – повідомив виданню спеціаліст з респіраторної медицини Ентоні Фрю.

В одному з минулорічних досліджень, опублікованому британським медичним виданням Lancet, зазначалося, що забруднення довкілля щороку призводить до 9 мільйонів передчасних смертей і збитків у майже п’ять трильйонів доларів. Індію тоді визнали країною з найбільшим числом передчасних смертей, спричинених забрудненням, – 2,5 мільйона у 2015 році. Китай став другим – близько 1,8 мільйона людей померли через причини, пов’язані із забрудненням довкілля.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: