В Україні оголосили конкурс на реставрацію будинку Леонтовича

Фонд гуманітарного розвитку України оголосив архітектурний конкурс на створення музейно-мистецького комплексу композитора Миколи Леонтовича, що має об’єднати його відновлений будинок на Вінниччині і новозбудований культурно-просвітницький осередок для місцевих дітей. Про це під час конференції у Кризовому медіа-центрі 7 лютого повідомила президент фонду, ініціатор громадської платформи #SOSмайбутнє Наталія Заболотна.

Прийом заявок розпочнеться 8 березня і триватиме протягом двох місяців. Результати оголосять 18 травня 2018 року.

До організаційного комітету увійде фахова спільнота і жителі села Шершні, Вінницької області, де провів дитинство композитор.

Для того, щоб відновити цей будинок потрібно понад мільйон гривень. 

Організатори сподіваються, що архітектори у своїх проектах зможуть максимально зберегти ідентичність будинку в селі Шершні на Вінниччині.

31 січня 2018 року завершився збір коштів на підтримку будинку, що занепадає. Вдалося зібрати 270 тисяч гривень. Частину коштів зібрав 16-річний скрипаль-віртуоз Ілля Бондаренко на благодійному вечорі «Leontovych Heart». Більша частина цих коштів стане призовим фондом для архітекторів, які візьмуть участь у конкурсі. 

Під час конференції Михайло Потупчик, завідувач сектору охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Вінницької ОДА, заявив, що будинок, який збираються реставрувати, насправді, не є тим місцем, де провів дитинство Леонтович.

За його словами, дослідники Вінницького краєзнавчого музею виявили, що будинок, де насправді жив композитор з родиною, був дерев’яний і, ймовірно, згорів ще у 1898 році.

Наталія Заболотна ж наголосила, що сектор охорони спадщини Управління культури не долучався до реставрації будинку раніше, а вирішив повідомити про неавтентичність будинку лише зараз.

Микола Леонтович (1877–1921), український композитор, хоровий диригент, громадський діяч. Він є автором знаменитого на увесь світ «Щедрика» («Carol of the Bells»). Цю пісню називають «маленьким музичним дивом» і вона є чи не найпопулярнішою різдвяною мелодією на планеті.

В основу «Щедрика» покладено текст народної української щедрівки. Уперше цей музичний твір виконав хор Київського університету у 1916 році. А 5 жовтня 1921 року він пролунав у Нью-Йорку на концерті в Карнегі Холі у виконанні хору Олександра Кошиця. У 1936 році американець українського походження Петро Вільховський створив англійську версію слів до цієї пісні. «Щедрик» звучить у низці серіалів і фільмів. Серед них, зокрема: «Південний парк», «Сімпсони», «Гріфіни», «Сам удома» та «Міцний горішок 2». Її також широко використовують і в рекламі.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: