Англійський фотограф презентувала в Києві колажі з фото часів Голодомору

Англійський фотограф Самара Пірс 7 лютого представила в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» свій проект «Маски Голодомору». 

Прадіду Самари Пірс, австрійському інженеру Александру Вінерберґеру, у 1933 році в Харкові вдалося зафіксувати на плівку фотоапарата «Лейка» події, які свідчать про голод в Україні. Плівку зі знімками чолові згодом вивіз до Австрії. У 2009 році ці світлини долучили як докази до слідства і кримінальної справи за фактом вчинення злочину геноциду в Україні.

Фотоапарат Вінерберґера успадкувала Самара Пірс. Навчаючись в університеті, вона вирішила виконати свою дипломну роботу на тему Голодомору. 

«Я усвідомлювала, що про Голодомор в Англії взагалі ніхто не знає. Це слово невідоме. Тому я вирішила не послуговуватися інформацією з теоретичних джерел, а самостійно поїхати до України дізнатися всю правду», – розповіла Пірс. 

Для свого проекту вона обрала техніку колажу. Пірс поїхала до Харкова і сфотографувала ті ж місця, що і її прадід, використовуючи його «Лейку». Свої знімки жінка робила на прозорому папері і накладала їх на фото прадіда, які були на цупкому папері. Так вона досягла ефекту контрасту.

«Ці фотографії – це як прихована правда. Світлини мого прадіда проступають через сучасні фотографії, які зробила я», – сказала фотограф. 

Самара Пірс також планує видати в Україні книгу зі щоденниковими спогадами свого прадіда. Нині шукає видавців і перекладачів. Також фотограф працює зі світлинами, які вона зробила на Донбасі. Їх теж накладатиме на знімки свого прадіда, щоб показати протиставлення війни й Голодомору. Так вона хоче зібрати гроші для української армії. 

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: