МОЗ пропонує посилити відповідальність за відмову від вакцинації

Міністерство охорони здоров’я України виступає за посилення відповідальності за відмову від вакцинації. Про це під час засідання Верховної Ради 19 січня заявила виконувач обовя’зків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Для наступних кроків нам потрібна ваша підтримка, щоб внести зміни до законів України, які регламентують питання вакцинації, і посилити відповідальність за відмову від вакцинації, як це зроблено в усьому цивілізованому світі. Важливо ухвалити нову національну стратегію імунізації, яка підготовлена Міністерством охорони здоров’я», – заявила Супрун.

За даними МОЗ, в Україні зараз спалах кору, до чого призвело низьке охоплення вакцинацією впродовж останніх років. Протягом 2017 року було зареєстровано 4782 випадки кору і за два тижні 2018 року уже захворіли 1285 дорослих і дітей.

Нині в Україні не передбачено адміністративної або кримінальної відповідальності за відмову від вакцинації.

У міністерстві наголошують, що за умови охоплення вакцинацією на рівні 98% дітей і дорослих, смертельним випадкам і госпіталізації можна запобігти.

За даними МОЗ, на тлі покращення ситуації із вакцинацією проти кору, краснухи та паротиту викликає тривогу рівень охоплення вакцинацією від інших інфекцій. Зокрема станом на 1 грудня 2017 року первинним вакцинальним комплексом від поліомієліту охоплено 47,4% дітей до одного року, первинним вакцинальним комплексом проти кашлюку, дифтерії та правця 47,5% дітей до року, вакциною БЦЖ – 75,5%, гепатиту В – 50,8%. 

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: