Російські реставратори знищують конструктивні особливості Ханського палацу в окупованому Бахчисараї – активіст

Кримські активісти зафіксували на фото перебіг реконструкції, яку проводить російська фірма на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника в Ханському палаці. На знімках видно, що конструктивні елементи історичної будівлі демонтовані і знищені.

Інформацію телепроекту «Крим.Реаліі» підтвердив активіст, олишній голова Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, який побував на місці проведення робіт.

«Балки знищені, їх вивезли звідси, частину розпиляли, частину відвезли. Тобто балки ми вже не відновимо, хоча вони самі є об’єктом культурної спадщини, їх потрібно було зберегти. І за даними «УкрНДІреставраціі», потрібно було замінити лише чотири балки, а вони (реставратори) замінили 100 відсотків. Це вже непоправно. Ми більше ніколи не побачимо Ханський палац таким, яким ви поки ще його спостерігаєте», – вважає Дудаков.

Проект реставрації підготувала фірма «Кірамет» із Сімферополя, генпідрядник – московська Atta-group. Обидві фірми не мають досвіду в сфері реставрації. Сам проект засекречений, українським експертам не вдалося з’ясувати, де документ проходив обов’язкову експертизу.

«Проводиться робота за якимсь проектом, який не оприлюднюється. Досить увійти в комп’ютер і подивитися склад тієї проектної групи, що працює над цим об’єктом, – немає там фахівців з реставрації», – зазначає колишній голова комітету реставрації Департаменту охорони культурної спадщини України Яків Діхтяр.

Самі фірми-виконавці інформацію кримських активістів не коментували. При цьому за роботами в Криму спостерігає Духовне управління мусульман Криму, зауважень тут також не озвучують.

«Те, що, говориться, сьогодні руйнується, я вам скажу: місяць за місяцем напевне двічі-тричі йде з боку Духовного управління контроль і, як бачите, те, що говориться, це політика вже, нас не стосується», – висловився в місцевому ЗМІ муфтій Духовного управління мусульман Криму Еміралі Аблаєв.

У липні 2016 року науково-методична рада підконтрольного Росії Держкомітету з охорони культурної спадщини уряду Криму узгодила проведення першочергових протиаварійних робіт на кількох історичних об’єктах півострова, зокрема, в Ханському палаці в Бахчисараї.

У листопаді директор підконтрольного російській владі Криму музею на базі Ханського палацу Мер’єм Сейтумерова повідомила, що протиаварійні роботи ведуться на двох об’єктах палацу, головному корпусі і ханській мечеті, і зупиняти їх не можна. Вона вважає, що експерти ЮНЕСКО можуть відвідати будівлю і оцінити хід реконструкції.

Ханський палац у Бахчисараї, Генуезька фортеця в Судаку, Кримська астрофізична обсерваторія, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале є кандидатами на внесення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ханський палац-музей у Бахчисараї – найвідоміший музей, пов’язаний з історією кримських татар, територія літньої резиденції кримських ханів Гіреїв. На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханський цвинтар і мечеть.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: