Розібраний у Дніпрі «будинок з атлантами» належав до цінної історичної забудови – відповідь на запит

Розібраний у Дніпрі «будинок з атлантами» належав до «цінної історичної забудови», мовиться у відповіді Дніпропетровського обласного центру охорони історико-культурних цінностей на інформаційний запит Радіо Свобода.

За інформацією відомства, що надійшла 21 липня, будівля на проспекті Яворницького, 43 не перебуває на державному обліку як пам’ятка культурної спадщини, однак за матеріалами історико-архітектурного опорного плану, затвердженого міськрадою в складі Генерального плану міста 2007 року, належить до категорії «цінної історичної забудови».

«Закон України «Про охорону культурної спадщини», який регулює правові, соціальні, організаційні й економічні відносини в сфері охорони культурної спадщини, не містить терміну «цінна історична забудова», – додали у відомстві.

Водночас у центрі повідомили, що будівлі поруч з будинком на Яворницького, 43 – за адресами 41-1 та 41-Б – наказом Міністерства культури 2010 були зняті з державного обліку «у зв’язку з невідповідністю критеріям» нерухомих пам’яток України.

Цього тижня стало відомо, що в Дніпрі розібрали «будинок з атлантами», розташований на центральному проспекті Дмитра Яворницького, 43. На місці будівлі тепер гора цегли і залишки конструкції. За словами місцевих краєзнавців, це була унікальна будівля: єдиний у місті будинок зі скульптурами атлантів. Точний рік спорудження будівлі невідомий, однак відомо, що перші два поверхи звели у другій половині XIX століття, а два верхні надбудували в 30–50-х роках ХХ століття.

За словами працівників будівельного майданчика, з якими поспілкувалось Радіо Свобода, будівля перебувала в приватній власності. На її місці зведуть новий багатофункціональний комплекс.

На запит Радіо Свобода з Дніпровської мерії відповіли, що будівля наразі в комунальній власності не перебуває, вона була виведена з реєстру пам’яток рішенням Міністерства культури України 2010 року.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: