Кібератака, ймовірно, приурочена до Дня Конституції України – Антон Геращенко

Радник міністра внутрішніх справ, депутат Антон Геращенко назвав кібератаку на українських інтернет-користувачів, яка нині триває, наймасштабнішою в українській історії і припустив, що вона приурочена до Дня Конституції. Про це він написав у Facebook. 

За інформацією депутата, це може бути різновид віруса-вимагача WannaCry, який почав поширюватися по всьому світу в середині травня.

«У програмному коді вірусу була закладена дата запуску 27 червня об 11:00. Кібератака, що мала на меті спробу дестабілізації ситуації в економіці та суспільній свідомості України, була замаскована під спробу вимагання грошей у власників комп’ютерів. Вірус зашифровує всі дані жорсткого диска і вимагає викуп у кілька сотень доларів. Метою цієї тренувальної кібератаки, найімовірніше – приуроченої до Дня Конституції України, є офіси банків, редакції засобів масової інформації, об’єкти зв’язку, транспорту, телекомунікації, енергетики», – заявив Геращенко.

Окрім того, він повідомив, що за кожним фактом такого втручання буде почато кримінальне провадження.

27 червня про масштабну хакерську атаку на низку банківських установ повідомили в НБУ. Окрім того, про атаку вірусом «Petya.A» повідомила «Нова пошта», також є інформація про кібератаки на Кабінет міністрів, «Укренерго», «Київенерго», «Запоріжжяобленерго», «Дніпроенерго», аеропорт «Бориспіль» та кілька редакцій великих медіахолдингів у Києві та Львові.

Департамент кіберполіції повідомив про має 22 звернення про втручання у роботу персональних комп’ютерів станом на 16:10 від державних та приватних установ, зокрема, одного мобільного оператора.

За попередньою інформацією, йдеться про вірус-вимагач, який шифрує інформацію на комп’ютері і вимагає у користувачів гроші за розшифрування.

Про вірус «Petya» у своїх оглядах повідомляли представники розробника антивірусу «Zillya» у 2016-му. Ймовірно, зараз йдеться про якусь модифікацію згаданої програми.

Окрім того, про «потужну хакерську атаку» на його сервери повідомив 27 червня російський нафтовий гігант «Роснефть». Чи пов’язані ці випадки, наразі не відомо.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: