Черги на українсько-польському кордоні менші, ніж у будні до 11 червня – прикордонники

У перший день запровадження для України безвізового режиму з ЄС на українсько-польському кордоні спостерігаються черги як на автомобільних пунктах пропуску, так і на пішому, втім вони є меншими, аніж до сьогодні у будні. Про це Радіо Свобода повідомив речник Мостиського прикордонного загону Іван Галкін.

«Ми у перші дні запровадження «безвізу» прогнозували збільшення потоку автомобілів і громадян до 30%, потім вже до 10-15%. Сьогодні працюємо у штатному режимі, немає значних навантажень. Пункт пропуску не працює на повне завантаження, як у будній день. Перевірка біометричного паспорта триває 15-20 секунд. Черги ми не регулюємо, до пункту пропуску – це все компетенція поліції», – розповів Іван Галкін.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, сьогодні менш ніж 10% громадян України в’їжджали до Польщі за біометричним паспортом.

Більшість тих, хто перетинав кордон – 75%, робили це за карткою учасника малого прикордонного руху, решта – з шенгенською візою.

«Громадяни України повинні мати діючий біометричний паспорт, мають мати фінансові кошти, обґрунтувати мету і умови в’їзду. Їхні дані не можуть бути у системі щодо відмови в’їзду. Громадяни не можуть становити загрозу, небезпеку суспільству, європейській спільноті», – зауважила Радіо Свобода Моніка Росіцька-Ґарґол, представник прикордонної служби Польщі.

Українські і польські прикордонники повідомили, що перевірка біометричних паспортів займає менше часу, аніж документів із візою.

Сьогодні польські прикордонники не пропустили в ЄС одного громадянина України, який порушив європейське законодавство, попередньо перевищивши час перебування в одній з європейських країн.

11 червня набрала чинності візова лібералізація для громадян України при короткотермінових подорожах українських громадян до країн ЄС і «шенгену».

Безвізовий режим стосується всіх держав-членів Європейського союзу, крім Великої Британії й Ірландії, а також країн «шенгенської зони» з-поза меж ЄС. Цей режим наразі не стосується так званих «заморських володінь» Нідерландів і Франції.

Щоб скористатися цим режимом, треба мати біометричний паспорт і, так само як і у випадку з візовим режимом, бути спроможним на прохання прикордонних органів довести мету й умови своєї поїздки, свою платоспроможність тощо.

Безвізовий режим дозволяє перебувати у країнах, яких він стосується, до 90 днів протягом кожних 180 днів без права працевлаштування.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: