Ефективність тестування на ВІЛ у Києві – найвища за 20 років – КМДА

Ефективність тестування на ВІЛ-інфекцію у Києві сьогодні є найвищою за останні 20 років, заявив директор департаменту охорони здоров’я столичної державної адміністрації Дмитро Турчак. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

«У 2016 році вдалося виявити та взяти на облік максимальну за весь час епідеміологічного спостереження кількість людей із ВІЛ – 1600 осіб. Таким чином вже на початок квітня ми збільшили відсоток людей, які знають свій ВІЛ-статус та перебувають під медичним наглядом – із 47% до 51%», – сказав Турчак.

Також, за словами керівника департаменту, порівняно з минулим роком вдалося суттєво збільшити кількість інфікованих людей, які отримують антиретровірусну терапію.

«За І квартал терапію призначено 661 пацієнту. А загалом специфічне лікування сьогодні отримують 7464 особи. Відповідний показник збільшився з 21% до 32%. Причому у 87% із них досягнуто зниження вірусного навантаження до невизначального рівня», – сказав він.

Ще одним значним кроком на шляху подолання епідемії ВІЛ стало нормативне врегулювання створення доступу до тестування на ВІЛ та передумов до розширення програм замісної підтримувальної терапії, йдеться у повідомленні.

Тим часом, як розповіли в ефірі Радіо Свобода представниці молодіжної організації Teenergizer, яка, серед іншого, проводить моніторинг центрів тестування на ВІЛ, підлітки не завжди можуть зробити такий аналіз, хоча це передбачено законодавством з 14 років без дозволу батьків.

За даними Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ, із початку епідемії у 80-х і донині через ускладнення від СНІДу померли понад 40 тисяч українців, а у світі ця цифра сягає понад 35 мільйонів.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: