ІМІ: в Україні погіршується доступ журналістів до інформації

Інститут масової інформації заявляє про зменшення фізичної агресії проти журналістів в Україні і при цьому погіршення доступу журналістів до інформації. Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюдненого 6 червня.

За повідомленням, за п’ять місяців 2017 року ІМІ зафіксував загалом на території України 102 випадки порушень свободи слова. Минулого року за цей же період було зафіксовано приблизно таку ж кількість порушень – 108 випадків.

Найбільшу кількість порушень зафіксували у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 32 випадки (за той же період 2016 року – 38 випадків).

Водночас ІМІ констатує зменшення фізичної агресії проти журналістів в Україні. Так, за п’ять місяців цього року, експерти ІМІ зафіксували шість випадків побиттів та нападів на журналістів. Для порівняння, за аналогічний період минулого року було зафіксовано 18 випадків нападів і побиттів.

«Цього року відзначається тенденція до збільшення порушень у категорії «доступ до публічної інформації». Зокрема, з початку року експерти ІМІ зафіксували 16 випадків порушень, пов’язаних із доступом до інформації, – а за той же період 2016 року було зафіксовано сім таких випадків», – йдеться в повідомленні.

«Регіонами порушень у нас є Київ, тому що тут завжди відбуваються ключові події. Проте цього року у трійку і у п’ятірку лідерів вийшли Полтавщина, яка посіла друге місце. Це переважно погрози журналістам за їх діяльність. За останню половину травня сталося 6 випадків, які ми зафіксували. І у п’ятірку ввійшов Кропивницький, який завжди «пас задніх» у нашому моніторингу. Ми там фіксуємо обмеження доступу до інформації», – повідомила представник Інституту масової інформації Катерина Дячук.

За даними ІМІ, цього року основними агресорами і порушниками прав журналістів стали: приватні особи – 58 випадків, місцева влада – 14 випадків, правоохоронці з силовиками – 7 випадків, судова влада – 5 випадків.

Крім того, ІМІ звертає увагу на зростання випадків політичного тиску – за п’ять місяців зафіксовано три випадки. «Для порівняння, у 2016 році три випадки було зафіксовано за весь рік. Цього року випадки політичного тиску пов’язані з введенням електронного декларування для представників антикорупційних громадських організацій та їхніх контрагентів (що також стосується бюро журналістських розслідувань), тиск на члена Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії з боку Радикальної партії Олега Ляшка та випадок, пов’язаний з місцевою владою на Кіровоградщині», – йдеться в повідомленні.

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував вісім випадків порушень прав журналістів. Утискають свободу слова на півострові переважно правоохоронні органи окупаційної влади – співробітники ФСБ Росії, Центру «Е», заявили в ІМІ.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за категоріями: фізична агресія, цензура і доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск і кіберзлочини проти ЗМІ і журналістів.

В Україні 6 червня відзначають День журналіста. 

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: