У Дніпрі мітингують проти блокування російських інтернет-ресурсів

У центрі міста Дніпро, на Європейській площі, в суботу відбувся мітинг проти блокування російських інтернет-ресурсів.

В акції взяли участь близько людей, переважно молодь. 

У руках вони тримали плакати з написами: «Порошенко, розблокуй!», «Вільний інтернет!», «Поверніть мені Вконтакте, а татові – 1С». 

За словам учасників акції, заблоковані соцмережі вони використовували для особистого спілкування, волонтерської та громадської роботи, а також заробітку. Лунали також пропозиції обмежити доступ до російських інтернет-сайтів та соцмереж винятково для українських чиновників, депутатів, представників силових структур, а не «для звичайних громадян».

«Хай забороняють ВК військовим, чиновникам, політикам, тим, хто знає важливу для країни інформацію, але нащо під приводом, що його дивляться у ФСБ, забороняти ВК простим громадянам? Це подвійні стандарти: Петро Порошенко сплачує податки в Росії, а нам забороняють російські сайти. Люди стояли на Майдані за європейські цінності, ми хотіли йти в Європу, а зараз, таке відчуття, рухаємось в бік Північної Кореї», – сказав один із учасників акції.

Водночас інший учасник акції, заступник голови громадської організації «Молодь Дніпра» Дмитро Твердохліб закликав присутніх поступово переходити на інші соціальні мережі, альтернативні «Однокласникам» та «Вконтакті», або ж створити свій український аналог.

Представники молодіжних об’єднань організували на мітингу збір підписів за розблокування російських сайтів. Коли набереться достатня кількість підписів, заявили, вони звернуться і заявою до Конституційного Суду України.

Подібна акція напередодні відбулася в Києві біля Адміністрації президента.

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. У списку 468 юридичних осіб – зокрема сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайти Mail.Ru Group, антивірусні компанії «Лабораторія Касперського» і DrWeb.

Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів.

Це рішення викликало суперечливу реакцію. Зокрема, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що слід скасувати заборону, а також вжити заходb щодо захисту свободи слова й інформації в Україні. Натомість у НАТО погодилися з позицією Києва, що блокування російських інтернет-ресурсів в Україні є питанням безпеки, а не свободи слова.

 

 

 

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Реакція на заборону російських соцмереж. Народ не є мудрим

Гібридна війна Росії. Трансформація маніпуляцій у соцмережах

Санкції України проти Росії. Що спільного у «Яндекса» й Орбакайте

Радіти чи плакати: до чого веде заборона «ВКонтакте», «Однокласники» та «Яндекс»?

Прощавайте, «ВКонтакте», «Однокласники», «Яндекс» і Mail.Ru! УПЦ (МП) приготуватись (огляд соцмереж)

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: