МОЗ пропонує обмежити вміст трансжирів у харчових продуктах

У Міністерстві охорони здоров’я пропонують обмежити вміст трансжирних кислот у харчових продуктах.

«Майже повна заборона використання трансжирів у харчових продуктах як захід, спрямований знизити споживання, – це не український винахід. Аналогічні обмеження ввели Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія», – сказала заступник міністра охорони здоров’я Оксана Сивак, яку цитує прес-служба міністерства.

МОЗ оприлюднило для громадського обговорення законопроект такого змісту.

У міністерстві очікують, що ухвалення цих змін знизить споживання трансжирів людьми усіх вікових груп, і ці обмеження сприятимуть покращенню поживної цінності харчових продуктів, зокрема, за рахунок збільшення частки здоровіших жирів (наприклад, мононенасичених або поліненасичених жирів).

Крім того, у МОЗ сподіваються, що ухвалення законопроекту дозволить значно знизити смертність внаслідок серцево-судинних захворювань, що може бути частково пов’язано із зменшенням споживання трансжирів із харчовими продуктами.

За даними МОЗ, споживання трансжирних кислот підвищує ризик розвитку низки порушень здоров’я, передусім – серцево-судинні захворювання і деякі форми раку. Трансжири найчастіше зустрічаються у технологічно оброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії.

Найчастіше трансжири містяться у кондитерських виробах, випічці, снеках, напівфабрикатах, продуктах глибокої заморозки, маргарині. У МОЗ радять уникати технологічно оброблених продуктів, які містять гідрогенізований рослинний жир, кулінарний та кондитерський жир, маргарин.

Федеральна адміністрація США з харчової продукції та лікарських засобів у 2015 році офіційно повідомила про те, що гідрогенізовані рослинні жири не можуть надалі вважатись безпечними для здоров’я, та надала харчовій промисловості час до 2018 року, щоб повністю замінити такі жири у складі харчових продуктів.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: