В Ужгороді відкрилася виставка унікальних фото Закарпаття чехословацької доби

В Ужгороді відкрилась виставка «Зниклий світ Підкарпатської Русі на фотографіях Рудольфа Гульки». Це підбірка унікальних світлин Закарпаття 1919-1939 років, того часу, коли край під назвою Підкарпатська Русь входив до складу Чехословаччини. Автор – чеський фотограф-аматор Рудольф Гулька (1887-1961), був більш відомий як перекладач української літератури чеською мовою, публікував переклади оповідань Василя Стефаника, Михайла Коцюбинського.

Представлені кольорові та монохромні світлини показують сюжети щоденного життя сіл та міст Закарпаття двадцятих років минулого століття, їхні традиції, архітектуру, побут, відтворюють природу.

Задокументоване розмаїття народного вбрання і унікальні церковні пам’ятки. На фото зображені русини різних національностей: українці, угорці, євреї, роми, словаки і чехи. Колекція робіт Рудольфа Гульки зберігається у фондах празької Слов’янської бібліотеки (відділення Національної бібліотеки Чехії), загалом – понад 4500 негативів з різних подорожей фотографа.

 

 

 

Світлини доби Підкарпатської Русі опрацьовував фото Микола Мушинка, професор, словацький фольклорист та українознавець спільно з Оксаною Пеленською, журналістом Радіо Свобода у Празі.

«Ці фото – велика несподіванка і для Чехії, – коментує Радіо Свобода Микола Мушинка. – Я сам особисто знав Рудольфа Гульку, коли був студентом празького вузу, але як перекладача. Згодом досліджував його листування з українськими діячами. Після смерті Гульки невідомо хто передав до Слов’янської бібліотеки колекцію негативів на склі, значна частина з них кольорова, хоча у той час не було кольорової фотографії. Гулька замовляв спеціальні фарби у Німеччині і кожну фотографію окремо надзвичайно тонко малював. Вони кращі, ніж кольорові, бо фотограф підкреслив кольором те, що хотів підкреслити. Фото не публікувалися за життя Рудольфа Гульки. Перше видання фотографій два роки тому моментально розпродалося, видно було, що є попит. Збірка перевидана вдруге».

Мистецтвознавець Михайло Сирохман вважає, що назва виставки «Зниклий світ Підкарпатської Русі» насамперед цікава для тих, хто ностальгує за рідним краєм, перебуваючи далеко від батьківщини.

«Це фото, які допомогли б побачити рідний край, який був недоступний. Чехословацький період у житті Закарпаття оцінюють по-різному. Загалом це був дуже продуктивний і хороший час, Закарпаття опинилося у складі цивілізованої і розвиненої, насамперед у культурній площині, країні», – зауважив Михайло Сирохман.

Виставка триватиме в Ужгороді до 31 травня, після цього, кажуть, організатори, унікальні історичні фото Закарпаття зможуть побачити у Києві. 

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: