Розслідування пожежі у ромському поселенні в Києві не відбувається – правозахисники

Розслідування пожежі у поселенні ромів на Березняках у Києві не відбувається, повідомили журналістам президент «Конгресу ромів України» Петро Григоріченко та юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Олена Сапожнікова.

«11 квітня журналіст Української Гельсінської спілки приїжджав на місце пожежі й помітив, що там ще був дим. Тобто увечері 10 квітня відбувся ще один підпал, аби знищити поселення остаточно. Поблизу табору проходить траса та залізничний шлях. Очевидно, хтось дуже не хотів, аби люди бачили поселення ромів, особливо напередодні Євробачення в Києві», – зазначила Сапожнікова.

За їхіми словами, організації звернулися до Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури, Уповноваженого з прав людини Верховної Ради та міського голови Києва із заявою про регулярні порушення прав етнічних меншин.

Водночас, за словами радника міністра внутрішніх справ Івана Варченка, також присутнього та прес-конференції, до поліції щодо інциденту ніхто із постраждалих не звертався.

У Києві на житловому масиві Березняки 6 квітня згорів табір, де проживали представники ромської національної меншини. Вони залишили поселення за день до пожежі, ніхто не постраждав. За словами мешканців табору, поліція придбала їм квитки на потяг до Закарпаття. Голова Міжнародного ромського фонду «Чіріклі» Зола Кондур зазначає, однак, що квитки купили громадські активісти, а не поліція, і стверджує: ромам погрожували і дали три дні та те, щоб залишити табір.

Місцеві жителі, що мешкають за кілька кварталів від табору, скаржаться на поведінку ромів. Самі ж представники меншини кажуть, що в них не виникало конфліктів з жителями сусідніх будинків.

Перед «Євро-2012» на Березняках уже горів табір для ромів – з тією різницею, що тоді люди не були з нього відселені.

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: