Дональд Трамп планує влаштувати зачистку робочих віз в США

trump_visa

У перші 100 днів президентства Дональд Трамп планує влаштувати зачистку робочих віз в США. Чи позначиться це на програмістах?

Нещодавно обраний президент США Дональд Трамп повідомив про свої плани на посаді президента на перші 100 днів. У списку важливих справ – намір закликати Департамент праці провести розслідування щодо робочих віз.

В Геттісбергській промові він заявив, що настав час реформувати візові правила. Потрібно збільшити покарання за порушення термінів віз і гарантувати, що робочі місця будуть спочатку пропонуватися американцям. Йдеться про візу Н-1В.

Н-1В – це робоча віза для висококваліфікованих іноземних працівників. Для роботи в США її отримують і програмісти. Документи на робочу візу можуть подавати тільки компанії, а не працівники: вона прив’язана до позиції. Щороку по візі Н-1В в Штатах допускається на роботу 65-000 спеціалістів (встановлена ​​квота).

Близько половини всіх виданих віз використовують IT-компанії. Це означає, що більше 30 000 іноземних IT-фахівців щорічно влаштовуються на роботу в американських компаніях.

Ми з’ясували, скільки українських IT-фахівців працює в США, як їм там живеться і чи варто боятися нової адміністрації Білого дому.

Точних даних про чисельність українських програмістів в Штатах немає. “Вважається, ніби з 1996 року виїхало близько 200 000 програмістів. Виходить, 10 000 чоловік щорічно залишають країну. Схоже на правду. Але я схильний оцінювати статистику більш консервативно: я вважаю, що з цих 200 000 в США виїхало 100 000-120 000 . Решта – в Європу, Канаду і Азію”, – говорить Денис Довгополий.

У штаб-квартирі компанії GlobalLogic в Сан-Хосе (Каліфорнія, США) стверджують, що підприємницькі кола українських розробників в Штатах постійно зростають. В офісах компанії в США працює близько 20% українців – це кожен п’ятий.

Потік українських мізків на заробітки в теплу Каліфорнію, мабуть, збережеться найближчим часом. Згідно з останнім опитуванням, 75% українських IT-фахівців хочуть покинути країну. З них більше половини думають виїхати в США. Головна причина – пошук кращих умов для життя. Зарплата – лише четвертий за популярністю чинник. Примітно, що ті, хто вже працював за кордоном, в першу чергу мотивовані отримати міжнародний досвід. Умови життя опустилися на третє місце.

У Штати їдуть не тільки окремі фахівці, а й цілі команди. Так було з українським стартапом. Після того як його придбав Google, 20 українських розробників поїхали працювати в США. Те ж трапилося з одеським офісом стартапу: 20 співробітників переїхали до Каліфорнії.

Однією з причин, за якими Трамп і Ко хочуть посилити умови отримання візи Н-1В, є нібито демпінгова зарплата іноземних працівників. Демократичні і республіканські критики стверджують, що деякі компанії, наприклад Walt Disney, користуються візовою програмою, щоб наймати дешеву робочу силу. Виходить, низька вартість іноземних працівників перешкоджає працевлаштування американців.

Але, швидше за все, це міф. У GlobalLogic розповіли, що в США дуже затребувані інженерні таланти. І їх зарплата залежить від досвіду, кваліфікації і вміння брати на себе відповідальність. Наявність громадянства тієї чи іншої країни ніяк не позначається на оплаті праці. Це підтвердив і Олексій Столітній: “Зарплати варіюють від позиції до позиції, від компанії до компанії і від штату до штату. Проте я вважаю, що хороший інженер, який говорить англійською і знає свою справу, буде успішним – будь він українець або американець”. Виходить, зарплата залежить виключно від навичок співробітника.

Як вже говорилося, візу Н-1В можуть оформити тільки компанії для своїх співробітників. Наприклад, GlobalLogic допомагає іноземним фахівцям з візою, переїздом і поселенням. У разі тривалого працевлаштування на території США компанія сприяє тому, щоб найманий співробітник і члени його сім’ї отримали зелену карту.

У EPAM також існує програма підтримки професіоналів, які переїжджають в інші країни для роботи над конкретним продуктом для клієнта.

Компанії не тільки допомагають з отриманням візи, а й дбають про те, щоб її продовжити. “Компанії готові боротися за людей, які є незамінними. Я знаю випадок, коли роботодавець витратив на еміграційних адвокатів $60 000, щоб отримати візу для іноземця”, – розповів Денис Довгополий.

Візова програма може незабаром зазнати перевірок з подачі новообраного президента США Дональда Трампа і його прихильника, сенатора Джеффа Сешнса. Останній вже давно критикує програму. Сешнс ще в минулому році представив законопроект, мета якого – зробити візи більш дорогими і менш доступними для великих аутсорсингових компаній. Чи позначиться це на розробниках?

Олексій Столітній розповів, що в США є багато роботи – особливо для інженерів ПО. Країна потребує їх у більшій кількості, ніж є зараз. Так що, в разі чого, компанії будуть відстоювати своїх працівників. “Я вважаю, що легальним емігрантам-розробникам боятися нічого. Однак ми можемо опинитися в ситуації, коли компанії стануть більше інвестувати в освіту і підготовку інженерів ПО на місцевому рівні. Отже, будуть створювати все більше робочих місць для американців. Але, на мій погляд, це просто ще один виклик для українських фахівців конкурувати з ними”.

У компанії EPAM пояснили, що міркувати про плани нової адміністрації США не можуть. Але якщо раптом трапиться біда, у них існує програма внутрішньої мобільності для людей, які співпрацюють з компанією. “Програма дає фахівцям можливість працювати в різних країнах, в яких представлена ​​компанія – це більш ніж 25 країн”, – говорить директор напрямку Ольга Бобіна.

У GlobalLogic очікують, що кількість пропозицій для інженерів і технічних фахівців у США буде тільки рости. Виходить, якщо Штати не підготують необхідну кількість місцевих фахівців, то компаніям доведеться наймати іноземних.

“У всьому світі існує дефіцит висококваліфікованих програмістів. Він вимірюється сотнями тисяч чоловік. Якщо вони (компанії в США. – Ред.) Не візьмуть українця або поляка, то кого вони візьмуть на роботу? Американця – водія автобуса?” – обурився Денис Довгополий.

Як би там не було, експерти кажуть, що хороших фахівців (інженерів) не вистачає в кожній окремій країні, і США не виняток. Тому обмеження навряд чи торкнуться затребуваних спеціалістів.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: