До 1 липня власники нерухомості отримають податкові повідомлення про сплату податку

podatok-neruhomist

До 1 липня кожен, хто є власником будь-якої нерухомості, крім земельної ділянки, повинен отримати податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку (за 2015 рік) і відповідні платіжні реквізити. Заплатити цей податок потрібно буде протягом 60 днів після отримання повідомлення. Про те, хто, як і скільки повинен платити, нам розповіли адвокат Катерина Гутгарц і юрист Наталія Зозуля.

Винятки. Є хороша новина: платити “податок на розкіш” доведеться не всім власникам нерухомого майна. Як вказує Катерина Гутгарц, не всяка нерухомість є об’єктом оподаткування. Серед винятків, що мають відношення до простих громадян, які не займаються підприємницькою діяльністю, можна назвати: об’єкти, розташовані в зонах відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення, будівлі дитячих будинків сімейного типу, житлова нерухомість, непридатна для проживання, об’єкти житлової нерухомості, що належать дітям сиротам та особам з їх числа, які визначені відповідно до закону, дітям, позбавленим батьківського піклування, та дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину.

ЗМЕНШЕННЯ. Крім того, платити доведеться не з усією площі належить вам нерухомості. Законом передбачено так зване зменшення бази оподаткування. Так, якщо ви є власником квартири (або декількох квартир), база зменшується на 60 кв. м, тобто, ви платите так, ніби ваша квартира менше на 60 кв. м. Якщо ви – власник будинку, або декількох будинків, то база зменшується на 120 кв. м. А якщо у вас є і квартири, і вдома, то на 180 кв. м.

Втім, оскільки адміністрування цього податку передали до місцевих бюджетів, то сільські, селищні чи міські ради можуть, на свій розсуд, збільшити граничну межу житлової нерухомості, понад яку стягують податок – наприклад, встановити, що платити будуть власники квартир площею не 60, а 70 “квадратів”. Але, як вказує Катерина Гутгарц, є ряд випадків, коли такі пільги не надаються – наприклад, якщо мова йде про об’єкти, площа яких перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування, або ж якщо об’єкти нерухомості використовуються власниками з метою отримання доходів (здаються в оренду або використовуються у підприємницькій діяльності).

СТАВКИ. Скільки саме будуть платити люди, також вирішує сільський, селищний чи міський рада. Є лише обмеження: ставка податку не повинна перевищувати 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв. метр бази оподаткування (зараз ця сума становить 24,36 грн).

Якщо ж людина не згодна з вказаною сумою податку, він може звернутися до контролюючого органу за місцем проживання з вимогою провести звірку даних по об’єктах нерухомості, що перебувають у власності, прав на користування пільгою щодо сплати податку, розмірами ставки та нарахованої суми. Якщо будуть виявлені розбіжності між даними контролюючих органів і тим, що ви зможете документально підтвердити, контролюючий орган повинен провести перерахунок і видати вам нове податкове повідомлення.

Але платити граничну ставку в 2% від мінзарплати люди будуть тільки в цьому році (за 2015 р). А вже в наступному році податок може злегка підрости: 24 грудень 2015 року Верховна Рада прийняла закон №3688 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році”. Цим законом граничну ставку податку на нерухоме майно збільшили з 2% до 3% від розміру мінзарплати за 1 кв. м загальної площі. На сьогоднішній день ця сума становить 41,34 грн за 1 кв. м. Втім, це не означає, що у всіх регіонах люди будуть платити за зайві квадрати саме стільки: все залежить від рішення місцевої влади.

“Пільги для невеликих квартир і будинків залишаються: власники квартир до 60 кв. М і будинків до 120 кв. м (або будинку і квартири загальною площею до 180” квадратів “) податок не платять. А власники” хором “платять тільки за квадрати понад пільгової норми, – розповідає Наталія Зозуля. – тобто якщо людина є власником квартири загальною площею 80 кв. м, то податок він заплатить за 20 кв. м понад норму. Ну а якщо, наприклад, квартира приватизована двома людьми і право власності розділене між ними, то пільга в розмірі 60 кв. м застосовується для кожного, і платити податок не потрібно”.

Якщо ж мова йде про будинок, то “неоподатковуваної площі вважається площа і самого будинку, і інших об’єктів, що знаходяться з ним на одній ділянці – сараю, гаража і т. Д.”, – Нагадує Наталія Зозуля.

У новому законі є і ще один подарунок для власників великого житла: “З наступного року при наявності у власності платника податків об’єкта (або об’єктів) житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. М (для квартири) або 500 кв. М (для будинку ), сума податку збільшується на 25 тис. грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (або його частина) “, – говорить Катерина Гутгарц.

ХТО ПЛАТИТЬ. Розщедритися, згідно з розрахунками Міністерства фінансів, доведеться трохи – кількість об’єктів нерухомості, що підлягають оподаткуванню (без урахування “пільгової” площі), становить всього близько 349 тис. (Квартир і будинків) по всій країні. А усереднена житлова площа одного об’єкта господарювання в Україні (за даними Держкомстату) складає 56,6 кв. м і потрапляє в пільгову категорію.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: