Верховний суд України заступився за ошуканих українських вкладників

sud-depozyty

Верховний суд України заступився за ошуканих українських вкладників. Розглядаючи справу №6-1045цс15, він зобов’язав банки повертати людям вкладення, злочинно викрадені фінансистами.

“Мова йде про випадки, кількість яких почала зростати ще в 2014 році і до цих пір не скорочується, причому найчастіше все відбувається за одним і тим же сценарієм. Людина приносить гроші на депозит, з нею підписують договір, а після з’ясовується, що начальник відділення не вніс її гроші в касу, а привласнив їх собі – нерідко привласнювали заощадження не однієї людини, а кількох або навіть сотні.

А далі все просто: нечистий на руку фінансист тікає, а вкладник оббиває пороги центрального апарату банку з вимогою повернути кошти, де, на жаль, йому нерідко відмовляють, наголошуючи на те, що вклад не заведений в систему і міг і не існувати. Однак тепер ВСУ зобов’язав повертати людям гроші при наданні підтверджуючих документів”, – розповів Ростислав Кравець.

Потрібно стандартний список документів, тому юристи рекомендують особливо ретельно зберігати кожен папір. Адже гроші викрадають не тільки в проблемних банках, але навіть у вельми респектабельних.

“Передаючи гроші в банк, необхідно ретельно перевірити сам договір, щоб він був підписаний сторонами на всіх сторінках, додаткові угоди до нього, меморіальний ордер, ощадну книжку, квитанції з каси про внесення грошових коштів. Спектр документів може бути і невеликий, але одним документом доводити внесення суми не вийде”, – уточнила Вольга Шейко.

Причому, важливо мати банківську квитанцію не тільки про внесення первинного внеску, але ще і інші касові ордери про його поповнення, якщо мова йде про депозит, що поповнюється.

“Простий приклад: у людини є депозит в сумі $1 тис. Вона вирішує збільшити його суму ще на $1 тис., але при цьому банк не підписує з нею додаткової угоди про збільшення суми депозитного договору. З високою часткою ймовірності, суд відмовить вкладнику після стягнення суми вкладу з відсотками виходячи з вкладу $2 тис. Так як доказів укладення договору на $2 тис. доларів немає. Є тільки на $ 1 тис. Це не означає, що залишок неможливо стягнути з банку, але тоді це буде вже не стягнення вкладу, а інші правові підстави”, – запевнила Юлія Курило.

Щоб не стати жертвою банкіра-ошуканця, вона рекомендує частіше цікавитися станом свого рахунку і брати виписки по операціях з рахунком, а також активніше відвідувати інтернет-форуми вкладників і збирати свіжі історії про свою фінустанову. “Ще не “вестися” на VIP-тарифи і особливі умови. Дуже часто це лише привід шахраїв заслужити довіру і домогтися передачі грошей”, – додала Курило.

Після вищезгаданої постанови ВСУ при повному пакеті документів, який підтверджує наявність депозиту, банк не має права зволікати з виплатою вкладу і нарікати на результати кримінального розслідування, як він часто робив в останні роки. Керівництво банку відкрито говорило, що поверне людині кошти лише після упіймання правоохоронцями свого колишнього співробітника.

“При наявності вищезазначених документів, банк повинен повернути гроші вкладнику, не чекаючи результатів розслідування кримінального провадження. У разі винесення обвинувального вироку судом проти крадія співробітника, банк може відшкодувати збитки в рамках цивільного позову в кримінальному провадженні”, – підтвердив Володимир Павленко.

Єдина можливість для банку затягнути процедуру виплати – це провести експертизу. Перевірити справжність самого депозитного договору і квитанцій: починаючи від підписів відповідальних співробітників, які підписували його з боку фінустанови, до печатки, якою засвідчено документ. Тобто в деяких випадках вкладнику все-таки доведеться сподіватися на прихильність суддів.

“На щастя, суди в більшості випадків стають на бік вкладників і зобов’язують банки повернути кошти. Хоча бувають і випадки відмов у задоволенні позовів, обґрунтовані ненаданням вкладниками необхідних для прийняття позитивного рішення суду доказів – договору, меморіального ордера або касового чека”, – підсумував Віктор Мороз.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: