Світ вступив у десятиліття низьких цін на нафту у діапазонах 25-50 доларів

nafta

Світ вступив в довгий період низьких цін на нафту. Про це розповів експерт з енергетики Михайло Гончар.

“Дешева нафта не на один рік або два, а на десятиліття. Ціна буде коливатися, але в низьких діапазонах – 25-50 доларів. Причини тут глобальні та локальні”, – зазначив Гончар.

Глобальними причинами експерт назвав довгі історичні періоди низьких і високих цін, які були за останні півстоліття.

“Після арабського ембарго 1973 року до 1986-го був період високих цін (ембарго ввели проти США та Західної Європи за їх підтримку Ізраїлю у “війні Судного дня” проти Сирії та Єгипту. – ред.). Потім Саудівська Аравія ініціювала падіння цін. З 1986-го до 1999-го були низькі ціни. З 2000-го до 2014-го був період високих цін. Зараз нафтовий ринок знову входить у довгий період низьких цін. Вартість нафти падає вже більше півтора років, досі немає її дефіциту, а надлишок”, – сказав експерт.

Локальними факторами експерт назвав підвищення ставки ФРС, Різдво і скасування заборони на експорт нафти з США.

“Зараз коливання ціни залежить не від нафти, а від долара і різдвяного спаду ділової активності. Федеральна резервна система США підняла облікову ставку, відбувається нібито падіння ціни на нафту. Але насправді це просто долар стає дорожче. Якщо ж ФРС буде проводити політику кількісного пом’якшення, ціна нафти може нібито рости”, – підсумував Гончар.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: