Нафта тепер назавжди закріпить за собою статус дешевого товару

desheva-nafta

Глибокі структурні зміни на глобальному енергоринку означають, що нафта тепер назавжди закріпить за собою статус “дешевого товару”.

У 2015 році ціни на нафту будуть залишатися на рівні $40 за барель і опустяться до $30 за барель в 2016 році через трьох факторів. Про це заявив аналітик Девід Роше.

Аналітик прогнозує, що цього року ціни на нафту будуть залишатися на рівні $40 за барель і опустяться до $30 за барель в 2016 році, після того як ринком заволодіють три основні фактори: поставки з Саудівської Аравії, попит на ринках, і енергоефективні технології.

Саудівська Аравія, якщо необхідно, протягом довгих років буде продовжувати викачувати нафту великими обсягами, щоб прибрати з ринку залишилися американських виробників сланцевої нафти.

Саудівська Аравія – де-факто лідер ОПЕК – є найбільш “нестабільним” членом нафтового картелю, який легко може скоротити або наростити поставки нафти. Економісти зрозуміли, що з появою виробників сланцевої нафти в США країна змушена грати в гру “хто перший здрейфить”.

Ціни на нафту впали з максимумів (близько $115 за барель) у червні 2014 року і залишаються все такими ж низькими, незважаючи на те, що кількість бурових установок знизилося до рекордних мінімумів.

ОПЕК утримується від скорочення виробництва, і відсутність єдиного рішення на засіданні минулого тижня призвело до різкого обвалу цін на нафту.

Роше заявив, що глобальні ринки зіткнуться з періодом слабкості країн, що розвиваються, які довгий час витрачали колосальні обсяги енергоресурсів, однак тепер настав час підвищення енергоефективності та скорочення витрат на нафту.

Він додав, що світ рухається в сторону “цифрової економіки”, а це означає подальша зміна попиту, так як технології змінюється докорінно.

“Такі речі, як електромобілі і все інше, означають, що ми будемо використовувати все менше нафти”, – заявив Роше.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: