НБУ буде відновлювати підмочену ділову репутацію співробітників банків-шахраїв

NBU

Національний банк України (НБУ) планує дозволити комітетові з питань нагляду приймати рішення про профпридатність та ділової репутації співробітника банку, який не є істотним власником, на підставі клопотання від спеціально створеного банківським співтовариством єдиного колегіального органу.

Відповідна ініціатива міститься в проекті змін до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, оприлюдненому на веб-сайті регулятора в четвер ввечері.

Як наголошується в документі, такий колегіальний орган повинен бути створений саморегулюванням банківського співтовариства, представленого банками, Незалежною асоціацією банків України, Асоціацією українських банків, Українським кредитно-банківським союзом.

Згідно з проектом, колегіальний орган буде уповноважений вивчати персональні справи співробітників банків,що втратили бездоганну ділову репутацію, робити висновки про особисту причетність до проблем фінустанови. Такий висновок повинен містити докладний опис досліджених фактів, обґрунтування і підписи осіб, що взяли на себе відповідальність за клопотання.

Крім того, Нацбанк має намір виключити ознаку, за якою банкір втрачав бездоганну ділову репутацію у випадку, якщо центробанком не була узгоджена профпридатність і відповідність ділової репутації протягом трьох місяців з дня призначення.

Регулятор також пропонує спростити оформлення документів для іноземців. Зокрема, дозволити подавати документи іноземною мовою з одночасним приведенням їх тексту українською мовою, а також без легалізації та додаткового засвідчення подавати документи про узгодження керівників банків-нерезидентів, оригінали довідок податкової служби про судимість, інформацію банку іноземного держави. Крім цього, регулятор має намір дозволити засвідчити підпис в анкеті або резюме банком або нотаріально.

Проект винесено на обговорення до 3 січня 2016 року.

Як повідомлялося, НБУ постановою від 4 червня 2015 № 357 підвищив вимоги до ділової репутації власників істотної участі та керівників банків.

Згідно з документом, керівник або власник істотної участі в банку, який був визнаний неплатоспроможним, наприклад, у зв’язку з відмиванням грошей, не зможе повернутися в банківську систему в якості власника або керівника фінустанови протягом 10 років.

Достатність власних коштів одержувачів істотної участі в банку оцінюється шляхом зіставлення з сумою відповідної частки в регулятивному капіталі банку замість покупної ціни акцій банку.

Крім того, комісії НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків вправі визначати наявність значного або вирішального впливу осіб на управління або діяльність банку без формального володіння істотною участю в банку, а також визнавати особа власником істотної участі в банку незалежно від подання такою особою повідомлення та документів на узгодження в НБУ.

Змінами також передбачено посилення вимог до фінансового стану інвесторів неплатоспроможних банків і змінено процедуру їх узгодження з регулятором.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: