Ринок нерухомості буде стагнувати доки в Україні продовжаться військові дії і політико-економічна криза

ринок нерухомості

Вперше за останні два роки український ринок нерухомості показав зростання, повідомив Андрій Гусельников.

Згідно зі статистикою Мін’юсту за січень-червень 2015 року, кількість угод збільшилася практично в усіх регіонах країни, крім зони АТО: мова про всі операції по переходу прав власності – від покупки-продажу квартир і будинків та їх обміну до оформлення дарчих і спадщини.

«Найбільший приріст показала Київська область, де кількість угод збільшилася аж на 21,3%, причому договорів купівлі-продажу було оформлено на 29,3% більше, ніж у першому півріччі 2014-го. Настільки висока активність ринку пов’язана з відносно невисокою вартістю житлової нерухомості: однокімнатну квартиру до 20-км від столиці можна знайти за $15-20 тисяч», – пояснив Гусельников.

Хорошу динаміку по операціях показали всі п’ять областей центрального регіону: у Вінницькій області був зафіксований приріст у 15,3%, у Черкаській – на 11,1%, у Житомирській – на 6,8%, у Кіровоградській – на 2,5%. Що пояснюють переїздами жителів східної України подалі від війни і руйнувань – ближче до центру країни.

Найгірше ситуація, природно, в Луганській і Донецькій, де Мін’юст зафіксував скорочення числа угод по переходу прав власності на нерухомість на 78,3% і 64,9%, відповідно.

Не найкращий результат показала Дніпропетровська область – падіння на 0,4%, а також Запорізька – на 3, 2%. «Війна на Донбасі робить свою справу, коментарі, напевно, будуть недоречні, статистика Мін’юсту показує, що ринок нерухомості на Сході країни практично зупинився. А Донецько-Придніпровський регіон, один з найбільших в Україні. При чисельності населення в 11,7 млн. чоловік було здійснено трансакцій (включаючи договори успадкування та міни) трохи більше 26 тис., тобто 0,2% від загальної кількості проживаючих», – зазначив Андрій Гусельников.

А ось в Причорномор’ї в цьому році активність зростає. Причому не тільки в Одеській області (на 2,7%), що передбачали експерти, але і доволі несподівано – у Херсонській (на 11,4%). «Одеса завжди була приваблива для інвестицій – морське портове місто, близькість кордонів, всі ці фактори впливають на ділову активність. Саме тому середня вартість квадратного метра житлової нерухомості (соціальне житло) в місті становить $1 043/кв.м., І поступається тільки місту Києву – $1 266/кв.м », – пояснив Гусельников. А ось в Херсонській області одні з найнижчих цін на житло ($586/кв.м). «Цей регіон є великим експортером сільськогосподарської продукції, тому, швидше за все кількість угод там буде збільшуватися, а потім і ціни на житло», – вважає експерт.

Всі чотири області Північно-Східного регіону в січні-червні показали позитивну динаміку по ринку нерухомості. У Харківській області кількість угод зросла майже на 5%, у Чернігівській – на 6,1%, у Полтавській – на 6,3%. Самим же динамічним виявився Сумський регіон, де житло в першому півріччі переоформляли на 8% частіше 2014-го.

На Заході України «мінус» показала Волинська (на 1,8%) і Львівська область (на 0,4%). У решті зафіксовано зростання: від 3,2% у Закарпатській до 7,6% у Чернівецькій. Хоча експерти, посилаючись на туристичний потенціал регіону і близькість до кордону, чекають від нього більш яскравих результатів за підсумком 2015 р.

Незважаючи на загальну стабілізацію ринку нерухомості, в структурі операцій досі зберігається висока частка договорів міни та успадкування. Найбільше їх у західному регіоні. Приміром, у Волинській та Івано-Франківській областях договори дарування складають 41% від загальної кількості трансакцій. Причому в Івано-Франківській області подаровано нерухомості практично стільки ж, скільки продано (1257 проти 1 285 договорів).

«Ми бачимо, як і раніше, що ринок нерухомості йде в тінь. Подібним механізмом, оформленням угоди (через договори міни), громадяни уникають від ризиків, пов’язаних з банківськими переказами, плюс платять менше податків. Ринок оцінок, на жаль, занадто перенасичений «професіоналами», готовими за 250-300 грн. дати оцінку рази в чотири нижче ринкової. А значить, знизити сплачуваний з угоди податок», – пояснив Андрій Гусельников.

Віктор Несін вважає, що поки немає місця для оптимізму. «Ринок нерухомості продовжує стагнувати. Треба розуміти, що його неможливо вбити. Завжди залишається «природний» попит: діти дорослішають, батьки бажають підшукати їм квартиру, тому завжди будуть продаватися трикімнатні і замість них купуватися дві квартири меншої площі. Але якщо в нормальній ситуації таких угод близько 10%, то зараз їх майже 50%», – сказав він.

За спостереженнями експерта, зараз продаються тільки «термінові квартири», коли продавцеві потрібні швидкі гроші. «Покупець пішов досить сміливий, якщо не сказати нахабний. Вимагає відразу 20-30% знижки. І знаходить! Завжди є на ринку продавець, якому потрібні гроші на лікування, наприклад.

При цьому ті, хто може почекати, не поспішають знижувати ціни, навіть у преміальному сегменті. За квартиру в центрі Києва з хорошим ремонтом, виставлену за 1 500 000 у.о., покупець недавно готовий був віддати 1 300 000 у.о. (тобто менше 15% знижки), але господар відмовився.

«Треба розуміти, що такі квартири за копійки ніколи не будуть продаватися. Господар вирішив поки не знайдеться покупець, самому пожити в квартирі», – зазначив Віктор Несін. З регіонів він бачить підвищення активності в Одесі, Львові, Дніпропетровську та Харкові. «А ось в Черкасах, приміром, немає об’єктивних причин для зростання числа угод. Економічна активність в регіоні низька», – зауважив експерт.

Головною причиною низького попиту в цілому по країні він вважає навіть не війну на Донбасі. «Є країни з тліючими або активними військовими конфліктами, але високою активністю ринку нерухомості, той же Ізраїль або Туреччина. Наші проблеми – в політико-економічній кризі, поки вона не буде подолана, поки хоча б не буде запропоновано доступний працюючий іпотечний продукт – ринок і буде у стані «дна», на рівні пару сотень угод на місяць», – підсумував Несін.

Правда України

Save Up to 50% on Domain and Hosting Transfers

коментувати: